ČUDO SE DOGODILO: Nole izgubio titulu, a dobio priznanje da je najbolji svih vremena, ovacije i naklonost zapadnih medija

Region

Ništa nije bilo onakvo kako smo očekivali u finalu US opena – ni ishod, ni ponašanje publike, ni reakcije sveta na ubedljiv poraz Đokovića od Medvedeva.

Nadali smo se, i iskreno očekivali da će titula na poslednjem grend slemu u sezoni pogurati Novaka ka teniskoj besmrtnosti i staviti tačku na priče o najboljem koji je ikada igrao ovaj sport.

Nažalost, nismo dočekali da Đoković kompletira kalendarski grend slem i osvajanjem 21. trofeja na najvećim takmičenjima ode korak ispred Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Međutim, turnir u Njujorku nam jeste doneo stvari koje ranije nismo viđali, jer je Novak dobio priznanje kakvo nije nikada pre. Dvojica, u ovom trenutku, najvećih rivala, Aleksander Zverev i Danil Medvedev su nakon mečeva sa Srbinom u polufinalu i finalu javno poručili: “Đoković je najbolji svih vremena”.

Velika je to stvar jer su teniseri ranije masovno podržavali Nadala i Federera, a dolazi od igrača koji su u prethodnom periodu ozbiljno mučili našeg asa. Zverev je Đokovića pobedio u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju, dok je Medvedev pobedom na Artur Ešu smanjio na 5:4 u međusobnim susretima sa Novakom.

Takođe, zanimljiva je i promena raspoloženja njujorške publike, ali i medija u Americi u čijim očima je Đoković preko noći od zlikovca postao heroj priče koja nije imala srećan kraj.

Novaku su u prethodne dve nedelje u Njujorku zviždali, vikali usred poena, čak se prvi teniser sveta i svađao sa pojedincima sa tribina, a onda se sve promenilo u meču za pehar.

Neverovatna podrška je stizala za Srbina sa prepunih tribina Artur Eš stadiona. Kao da su navijači odjednom shvatili da imaju priliku da prisustvuju istoriji, pa su u poslednjem setu i preterali sa bukom u trenucima kada je Medvedev servirao.

Slična je situacija i sa medijima “preko bare” koji su Novaka na kraju predstavili kao simpatičnog tenisera koji samo pokušava da ispiše istoriju.

Kurir sport