Zemljotres u Turskoj bio je toliko snažan da je iskrivio željezničku prugu u Kahramanmarašu!

Svijet

O jačini zemljotresa koji je pogodio jug Turske i sjever Sirije svjedoče fotografije na kojima se vide iskrivljene željezničke šine u centru Kahramanmaraša, jednog od gradova koji je najviše stradao.

Željeznička pruga između okruga Turkoglu u Kahramanmarašu i okruga Islahiye u Gaziantepu savile su se zbog zemljotresa koji su pogodili 10 provincija, čime su postale neupotrebljive.

Stručnjak Erhan Altunel rekao je za TRT Haber da su se šine, koje nisu oštećene iako preko njih prelaze tone tereta, savijene.

Situacija na šinama ukazuje na oslobađanje energije. Duž ravnine dugačke 250 kilometara i dubine otprilike 10 kilometara, blokovi s obje strane kreću se u suprotnim smjerovima. Ovo je ogromna moć. Naravno, takvi pomaci se događaju kod inženjerskih objekata izgrađenih na rasjedima”, rekao je Altunel.

Podsjećamo, rano ujutru u ponedjeljak zemljotres jačine 7,8 stepeni pogodio je Tursku i Siriju, nakon kojeg je nekoliko sati kasnije uslijedio i još jedan gotovo jednako jak. Srušio je hiljade zgrada, uključujući bolnice, škole i stambene blokove, ostavljajući na hiljade ljudi bez domova.

Klix