Kina pozvala SAD da ukinu sankcije Siriji, pogođenoj potresom

Svijet

Kina je pozvala Sjedinjene Države da ukinu sankcije Siriji koju je pogodio razorni potres, izjavila je u srijedu, 8. veljače, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Osvrćući se na katastrofu izazvanu snažnim potresom koji je prije nekoliko dana pogodio južne dijelove Turske i sjeverni dio Sirije, glasnogovornica kineskog MVP kritički se osvrnula na poteze SAD-a koji imaju nehuman karakter u odnosu na međunarodnu pomoć Damasku s obzirom da Washington ne priznaje tamošnju vladu na čelu s predsjednikom Basharom Assadom.

“Usred katastrofe, SAD mora napustiti svoje geopolitičke opsesije, odmah ukinuti jednostrane sankcije Siriji i otvoriti vrata humanitarnoj pomoći”, izjavila je Mao Ning.

Podsjetila je kako je Sirija već preživjela duge godine ratova i nemira, a da je sada, zbog razornog potresa, na rubu ozbiljne humanitarne krize.

“Sjedinjene Države već su dugo uključene u sirijsku krizu: izvele su ponovljene vojne intervencije i nametnule oštre ekonomske sankcije, što je dovelo do velikog broja civilnih žrtava”, izjavila je danas kineska diplomatkinja, podsjetivši kako “danas američka vojska još uvijek okupira glavna područja proizvodnje nafte u Siriji, kradući 80% proizvodnje nafte, krijumčareći i uništavajući zalihe hrane u zemlji, pogoršavajući humanitarnu krizu.”

Neovisno o ovome, Mao Ning se osvrnula i na želje Pekinga za nastavkom suradnje Kine i SAD-a. Tako je kazala kako natjecanje sa Sjedinjenim Državama ne plaši Kinu. Međutim, Peking ne želi da se odnosi između dviju zemalja određuju samo time.

“Kina ne bježi od konkurencije i ne boji je se, ali mi smo protiv konkurencije koja određuje sve kinesko-američke odnose,”, kazala je Mao Ning.

Izjavila je kako “velika odgovorna sila” ne bi trebala difamirati i ocrnjivati ​​druge zemlje pod izlikom konkurencije, ograničavati legitimna razvojna prava drugih država i štetiti globalnim lancima proizvodnje i opskrbe.

“Uspješna Kina i uspješan SAD zasebno su prilika, a ne izazov jedno drugom. Ogromna zemlja može u potpunosti prihvatiti razvoj i opći prosperitet Kine i Sjedinjenih Država.” – kazala je glasnogovornica kineskog MVP.

Istodobno je naglasila da se Peking protivi izgradnji odnosa prema načelu gdje jedna strana pobjeđuje na račun druge i dodala da će Kina „čvrsto braniti svoj suverenitet, sigurnost i razvojne interese”.

geopolitika.news