Vučić saopštio da je KFOR odbio zahtev Srbije za povratak vojske na Kosovo

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je KFOR odbio zahtev Srbije za povratak vojske na Kosovo i Metohiju.

Ja ne mislim da se mnogo ko pita o odgovoru, čini mi se da smo svi znali i očekivali taj odgovor. U svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, a potom i preko vojnog kabineta sam i ja dobio na upoznavanje, odgovorili da nema potrebe za povratkom vojske Srbije i oružanih snaga Srbije n ateritoriju KiM, pozivajući se na Rezoluciju 1244 gde ističu svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije gde je to dozvoljeno“, „, rekao je Vučić na televiziji Pink.

Kako je dodao, pismo je uručeno na Badnje veče. Vučić smatra da bi pozitivan odgovor na taj dan bio u redu, te da nije umesno negativan odgovor poslati na takav praznik.

Govoreći o dva ranjena dečaka na KiM, Vučić je rekao da je sramna kampanja iz sveta podrške Kurtaju.

„Kao slučajno je pucano na dete“, kazao je Vučić i dodao da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

„A pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to“, istakao je Vučić.

„Šta ćemo ako odemo na sednicu SB UN , šta ćemo dobiti ako oni tamo izglasaju da naša vojska ne može da se vrati? Da ostavimo mogućnost da Kurti to koristi za sebe“, rekao je.

nova.rs