UŽIVO DRAMA NA KiM: Albanac (33) koji je upucao 2 srpska dečaka pripadnik KBS, bežao 20 kilometara, Srbi blokirali put kod Štrpca

Region

Rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas oko 15 sati u Gotovuši kod Štrpca na KiM kad je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Deca su u trenutku napada išla pored puta i nosila Badnjak kad je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu. Jedan dečak je pogođen u šaku, a drugi u rame.

Osumnjičeni (33) za ranjavanje je pobegao, ali je posle skoro dva sata lociran i uhapšen.

Meštani srpske nacionalnosti su odmah nakon ranjavanja dečaka blokirali lokalni put između Štrpca i Uroševca.

18.15 – BRNABIĆ: POSLEDNJI GETO U EVROPI

Premijerka Srbije Ana Brnabić je saopštila da je takozvano Kosovo poslednji geto u Evropi.

– Ni na svetu pravoslavnu noć Srbi na Kosovu* nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive. Kada se svakodnevno i sistemsko nasilje stalno potcenjuje, tada se ekstremizam brzo širi od iluzornog privremenog rukovodstva u čitavo društvo, a zločini postaju uobičajena svakodnevica potlačenih. Kosovo* je poslednji evropski geto – navela je Brnabić.

18.05 – OČEVIDAC OTKRIO ŠTA SE DESILO

Išli smo po badnjak kao i svake godine. Stali smo na put da se slikamo, naišao je auto, ne znam koji, iz auta je pucano na nas. Pogođen sam u ruku, rekao je uznemireno Miloš Stojanović nakon ukazivanja pomoći.

Milošev drug, očevidac događaja, rekao je da su napadači odmah pobegli.

– Išli smo po badnjak, došli u selo, stali da se slikamo. Sve se desilo na ulazu u selo. Čovek u automobilu je otvorio prozor i pucao na nas. Oni su odmah pobegli. Pogođena su dva naša druga – kazao je mladić za TV Herc.

18.00 – ČAURE NA MESTU PUCNJAVE

Na mestu pucnjave još traje uviđaj.

Na fotografijama koje su objavili albanski mediji na KiM vide se i čaure na putu.

17.40 – NAPADAČ PRIPADNIK KBS-a

Albanski mediji na KiM objavili su fotografiju A.K. (33) koji je osumnjičen da je oko 15 sati pucao na srpske dečake koji su nosili badnjak kod Štrpca.

A.K. je uhapšen 20 kilometara od mesta pucnjaveu mestu Prevalac.

Prema nezvaničnim informacijama Indeksa, A.K. je navodno pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga.

Osumnjičeni je odveden u Uroševac na ispitivanje.

17.30 – MAJKA RANJENOG STEFANA JEDVA PRIČA OD ŠOKA

Ne znam detalje, šokirana sam, znam samo da je pucano na našu decu.

Ovako kroz suze za Kosovo onlajn priča majka ranjenog dečaka (11) Zorica Stojanović dok je čekala doktore da joj kažu u kakvom je stanju njeno dete.

Šta su deca skrivila – kroz plač priča Zorica.

17.21 – UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA RANJAVANJE SRPSKIH DEČAKA

Koha ditore navodi da je osumnjičeni za ranjavanje srpskih dečaka uhapšen.

Regionalna policija Uroševac je nakon intenzivnog istražnog rada identifikovala i potom uhapsila osumnjičenog A.К. (33) – saopštila je takozvana kosovska policija.

17.20 – ALBANAC ZAPUCAO DOK SU DEČACI PEVALI

Doktor Saša Krstičić, koji je prvi zbrinuo povređene dečake, otkrio je šta su mu ispričali Stefan i Miloš.

Deca su išla po Badnjake i kad su se vraćali noseći Badnjake pevali su. U jednom trenutku su se pred njima zaustavio privatni automobil koji je išao iz pravca Brezovice ka Uroševcu. Kada ih je video, izašao je iz auta izvadio pištolj i pucao bez zadrške – rekao je Krstičić.

Više detalja možete pročitati OVDE

17.18 – OGLASILA SE POLICIJA

Takozvana kosovska policija potvrdila je da su dve osobe upucane u petak u podne u selu Drajkovc u Štrpcu.

– Sumnja se da ih je upucala osoba iz vozila u pokretu koje je saobraćalo iz Štrpca u pravcu Uroševca. Osumnjičeni su napustili lice mesta – saopštila je policija i dodala da je započela istragu u potrazi i hapšenju osumnjičenih.

Trenutno je put koji vodi ka Štrpcu blokiran iz oba smera kretanja

17.06 – SRBI BLOKIRALI PUT

Meštani srpske nacionalnosti su nakon što su dva srpska dečaka upucana u Gotovuši kod Štrpca u znak protesta blokirali lokalni put između Štrpca i Uroševca.

Kako su naveli, blokada će trajati sve dok se napadač na srpsku decu ne privede pravdi, a situacija je trenutno izuzetno napeta, prenosi Kosovo online.

Prisutni su i pripadnici kosovske policije, a nešto dalje od blokade parkirano je jedno vozilo Kfora sa poljskim pripadnicima.

Na terenu trenutno nema pripadnika Euleksa.

16.56 – POJAVIO SE SNIMAK RANJENOG MILOŠA STOJANOVIĆA

Stefan i Miloš nalaze se u KBC Gračanica gde im je nakon ranjavanja ukazana hitna pomoć.

Na snimku se vidi da je Miloš pogođen u ruku.

Izašli smo da se slikamo. Iz auta je pucano na nas. Evo u ruku sam pogođen – rekao je uznemireno Miloš.

Stefan je zadobio teže povrede i lekari ga unose na nosilima. Prema nezvaničnim informacijama upucan je u rame i metak mu je ostao u telu.

iše o tome možete pročitati OVDE

16.48 – STEFAN I MILOŠ PRIMLJENI U KBC GRAČANICA

Stefan (11) i Miloš (21) ozbiljno su povređeni i lekari upravo dijagnostikuju tačan stepen njihovih potvrda, rekao je za Kurir dr Bratislav Lazić iz KBC Gračanica.

– Upravo su stigli kod nas na kliniku i trenutno su u fazi obrade. Sama činjenica da su im povrede nanete vatrenim oružjem znači da su ozbiljne, ali bi bilo neozbiljno sada davati konkretne prognoze. Dalji tok lečenja moraće da sačeka da se završi dijagnostika – kazao je Lazić za Kurir.

16.35 – PETKOVIĆ: Neko je želeo krvav Božić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković navodi da je prema kazivanju meštana na dvojicu rođaka “pucao Albanac iz vozila u pokretu”.

Pokušaj ubistva dvojice srpskih dečaka u Gotovuši kod Štrpca. Na decu pucao Albanac, po kazivanju meštana, iz vozila u pokretu. Miloš i Stefan imaju prostrelne rane. Pucano je na njih dok su nosili badnjake. Neko je želeo da nam priredi krvav Božić – napisao je Petković na Tviteru.

(Kurir.rs)