Riješite Se Plijesni U Kupatilu: Uz Ovaj Odličan Trik Plijesan Će Biti Prošlost

Zanimljivosti

Riješite se plijesni u kupatilu: Uz ovaj odličan trik plijesan će biti prošlost

Evo nekoliko korisnih savjeta kako plijesni možemo stati na kraj

Kupaonica – rasadnik plijesni

Kupaonica je pravi rasadnik plijesni jer je vlažna, topla i bez dovoljno zraka. Kako bismo spriječili nastajanje plijesni, moramo najprije promijeniti te uvjete. Ostavite malo otvoren prozor ili barem odškrinuta vrata dok se tuširate, ukoliko je to moguće.

Ako nemate prozor, nakon tuširanja koristite odvlaživač zraka ili pak ventilator kojega je dobro uključiti čak i onda kad vam se ogledalo prilikom tuširanja nije zamaglilo, jer upamtite – i tada je vlaga prisutna u kupaonici!

1. Svakodnevna briga

Nemojte pomisliti kako ćete se uspješno obraniti od plijesni samo ako budete svakoga dana polirali pločice u kupaonici. Čistit ćete ih onda kad će to biti potrebno. Međutim, nekim mjerama opreza na svakodnevnoj bazi ipak možete nešto učiniti u borbi protiv tih neugodnih tamnih naslaga.

Čuvajte površine u kupaonici od prljavštine, a pogotovo od ostataka šampona, ulja i krema za tijelo. Mokre ručnike sušite izvan kupaonice, dok bi zavjesa na kadi ili tuš kabini trebala biti od sintetičkih materijala koji puno manje upijaju tekućinu.

2. Krpica i voda

Način na koji ćete se boriti protiv plijesni ovisi o tome koliko je ima i koliko dugo je prisutna. Ako je pred vama veliki posao, radije odaberite sredstva za čišćenje s manjim udjelom opasnih kemikalija kako biste što manje toga udisali. Znalci ističu kako su zapravo vaše najučinkovitije oružje – voda i krpica od mikrovlakana koja ima veliku moć upijanja.

Dakako, za uspješno čišćenje uglova najbolji je izbor kakva stara četkica za zube, dok neki preporučuju specijalne spužvice za čišćenje.

3. Izbjeljivačima protiv neugodnih crnih mrlja

Ukoliko ribanje ne daje nikakve rezultate, tada je najbolje rješenje – izbjeljivanje. Tri mjerice vode pomiješajte s jednom mjericom tekućine za izbjeljivanje ili kupite kakvo sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži manju količinu bjelila.

Ako niti ta metoda ne upali, posegnite za jačim koncentratom. Samo pripazite – nikada ne kombinirajte dva različita proizvoda (primjerice amonijak i izbjeljivač), jer to može izazvati pojavu otrovnog isparavanja koje predstavlja po život opasnu ugrozu! I parni čistač je dobra ideja, pogotovo s četkastim dodatkom s kojim se uz pomoć vruće pare možemo riješiti plijesni.

(Narodnamuzikauzivo.com)