ZAŠTO SAM OSTALA SA MUŽEM KOJI ME VARA: ŽENA KOJA ODE NIJE SNAŽNIJA OD ONE KOJA OSTANE

Zanimljivosti

Vjerovatno ste se nekad pitali šta biste uradili da vas muž prevari. Da li biste ga izbacili? Doveli do bankrota? Zabranili da viđa djecu? Naravno, sve mi mislimo da bismo svašta uradile.

Ali sve je to hipotetički. Rijetke su žene koje kažu: „Ako bi me muž prevario, primila bih ga nazad“. Naravno da ne, ko bi ostao sa mužem koji vara? Statistički, mnoge žene i ostanu. Uključujući i mene. Ali da vam kažem, i ja sam iznenađena. Bila sam u braku 10 godina kada mi je muž priznao da me vara sa svojom asistentkinjom.

Imala sam 42 godine i troje djece. Upravo sam završavala svoju 13. knjigu. Život je bio dobar do tog trenutka. Imala sam ja svoje sumnje, mnogo je vremena provodio s njom na poslu, ali sam sve pravdala time da rade na velikim projektima. I jednom, dok je moj muž bio na poslovnom putovanju sa svojom asistentkinjom, pokušala sam da ga zovem, ali nisam ga dobila.

I odjednom, jednostavno sam znala. Ne mogu to da opišem. Pokušala sam sebe ubijediti da sam paranoična. Ali sljedeći dan, kad je napokon nazvao, tražila sam da mi kaže istinu. I djelimično mi je priznao. Rekao je da su se jednom poljubili. Dobro, poljubili su se više puta. Insistirala sam da odmah dođe kući ako ima imalo nade da spasimo naš brak. Pristao je.

Dok je satima vozio do kuće ja sam hodala okolo tresući se i razmišljajući šta da radim. Kroz nekoliko dana moj muž je konačno došao do priznanja – njihova afera je, uz prekide, trajala 4 godine! Četiri godine! Danima sam bila u šoku, potresena, u meni je bilo pomiješano milion osjećanja. Varirala sam između bijesa i iscrpljenosti.

Ovo vam niko nije rekao o nevjeri: Toliko vas potrese, da čak nemate snage ni da ga izbacite iz kuće. Zbog djece sam morala biti jaka. Njima nismo rekli jer su bili previše mali. Izbaciti ga? Možda poslije. Sada samo moram smoći snage da se obučem za posao i da spremim užinu za svoje školarce. To sam ja. I to su mnoge od nas.

 

Nikome nisam ispričala o muževljevoj aferi, osim mojoj majci. Rekla mi je ako ga volim da se borim za naš brak. Još je jedna istina o kojoj se ne priča – muževi ne varaju obavezno s boljom, zgodnijom – često varaju sa… pa prosječnom ili čak jeftinijom.

Joše nešto – ne varaju oni zato što nešto nije u redu s vašim brakom ili vama, nego zato što nešto nije u redu s njim. I misli da će odgovor naći u nekoj aferi iz mašte. Nakon nekog vremena ispostavilo se da ne samo da je imao aferu sa asistentkinjom, imo je mnogo više afera sa raznim ženama. I prije mene ih je ima mnogo.

Problem je bio duboko u njemu. I gledala sam ga dok mi u suzama to priznaje, otac moje djece, kako se raspada, i osjetila sam sažaljenje. Moja djeca trebaju čitavog oca. Trebalo je da prođu godine da bismo uspjeli.

Bilo je teško i prošli smo kroz svašta na putu do oporavka. A ono što sam naučila je da žene koje odu nisu snažnije od žena koje ostanu. Obnovila sam svoj brak na svojim pravilima, a to su iskrenost, transparentnost i međusobno poštovanje. Donosite odluke na osnovu vaših.

pult24.info