Bila je s oftalmologom koji ju je ostavio zbog Mirjane Hrge i javno ponizio, ali uzdigla se i postala Zlatna djevojka hrvatske estrade…Rijetki se sjećaju trnovitog početka

Zanimljivosti

Jedna od zvijezda o kojima ne trebate puno “guglati” je Maja Šuput, o njoj je mnogošto poznato, no neke su nepovoljne faze pale u zaborav. S razlogom; Maja je možda, uz Severinu, jedina prava estradna zvijezda iz Lijepe naše u onom “zvjezdanom”, glamuroznom smislu, stopostotno uspješan scenski proizvod koji sebi može priuštiti pravi high-life. Radom stečen život na visokoj nozi.

Maja je Zlatna djevojka – sad već žena i majka – koja iskače iz svake paštete, ali u onom za nju najunosnijem smislu. Ako postoji “hrvatski san”, ona ga je realizirala. Čak nije morala previše ni pjevati, mada je od pjevanja sve započelo.

Šuput je, budimo realni, jedina doista poznata i popularna članica žiri-garniture nedavno okončanog Supertalenta. Jedina za koju ne trebamo tražiti “informaciju više”. Pored (do početka showa zapravo nepoznatog nam) plesača, operne pjevačice i glumca Maja “brani” zabavljačke boje, i njene pjesme pjevušimo svi.

One su je, uz logističku potporu karizmatičnog (pokojnog) oca Borisa Šuputa, lansirale kao ljupko (ne i odveć bombastično) raspjevano djevojče na scenu. Budući poslovni potezi, vizualna “dorada”, scenski dar i poslovna umješnost, uz nezaobilaznu “onu mrvu sriće”, Šuput su kasnije lansirali – u zvijezde.

Ona je pravi izdanak estradnog jet-seta, poštenog; svaki je novčić zaradila u znoju lica svog, nije se libila pjevati na svadbama, nije težila “visokoj” glazbenoj umjetnosti. Pjevala je pjesme za dušu, od “Vadi kume keš-keš” do brojeva za slomljena srca, čak i onda kad je njezino vlastito krvarilo.

Za uspjeh se nije morala ni skidati, niti od spotova praviti meke porniće, mada outfit nije uvijek bio čedan; no, Maja ipak zna i pjevati, za razliku od primjerice, kolegice joj iz susjedstva, samozvane “dive” koja svaki svoj golišavi fotoeditorijal na društvenim mrežama redovito garnira glazbenom pozadinom nekog stranog izvođača. Kad čujemo njezino “glasanje”, jasno je i zašto.

No, vratimo se pčelici Maji, Zlatnoj djevojci iz Lijepe naše. Onoj koja poput Kralja Mide sve što dotakne pretvori u zlato.

Nekoć je bila jedna iz nadobudnog estradnog ešalona koji pokušava napuniti kalendar gaža, istodobno realizirati privatnu, obiteljsku priču, što je iskonska potreba većine ljudskih bića kad malko sazriju. Nije joj išlo najbolje; vezivali su je za poduzetnika u ugostiteljskom sektoru, kao i za oftalmologa koji ju je ostavio zbog Mirjane Hrge. Obje su ga reklamirale kao vrhunskog stručnjaka, no Šuput je morala kao začin uspješnom tretmanu očiju okusiti i gorak okus javnog poniženja. Izdržala ga je kao profesionalka, na nogama, uvijek vrckava, maksimalno angažirana.

Čak je gaže odrađivala i na – štakama…

Ljudi znaju biti okrutni, pa je jednom neki moron iz publike na besplatnom koncertu – jamačno ponosan na svoju dosjetku – tražio od Maje u ranjivoj ljubavnoj fazi da otpjeva narodnjačku pjesmu “Zbog Mirjane”. I otpjevala je! Suze iza pozornice (skoro) nitko nije vidio…

Šuput je u međuvremenu od “Borisove male” postala prava bombica, zlobnici će je opisati kao “plastičnu”, no očigledno je na vizualno zahtjevnoj sceni njezin dorađeni izgled bio pun pogodak. Maja je postala lutkica Majushka, eksplodirala je njezina pojavnost u svakojakim showovima vrhunske produkcije, ona nije samo slatka i raspjevana (te nadasve marljiva), nego i elokventna cura. Mikrofon je voli, gafovi su joj rijetki, priča i suvereno se kreće scenom, a bogme i vabi sa sve više polica u trgovinama.

Dječja dekorativna kozmetika, deterdženti, mikrofoni… Teško se svega i sjetiti. Možda (ne odveć originalnom ali poslovno učinkovitom) hrvatskom Barbie-hibridu otprije nekoliko godina priključio se i Ken. “Mama Maja” je ostala dominantna, Tata Tatarinov se uklopio u priču kao puzzla; to je jedna od onih “kapljica sreće” u životu koja, primjerica, nije poškropila slavnu Severinu. Seve je bila i ostala ikona nekakve osobne borbe u kojoj su se mnoge žene i majke i prepoznavale. Maja je bolje prošla u diobi obiteljskog mira, njen je scenarij idealan, no nakon što je prošla svoje jade.

Rodila je relativno kasno, ali joj se ponovno posrećilo idealno razdoblje; trudnoću je iznijela u fazi poslovne korona-hibernacije, te na svijet donijela predivno muško čedo, koje je – baš kao što je nekoć tata Boris nju – odmah hrabro bacila u vatru medijske pompe. Genetika ne bi trebala ni tu “omanuti”, za svaki slučaj Majin i Nenadov dječak dobio je ime uz koje neće proći neprimjetno. Štoviše, mali Bloom već je zvijezda. Bloom nije Blaam! Da živi u Bosni, možda bi se zvao i “Behar”…

Tako je Maja Šuput dosegnula “level pro”, cijela njezina mala, skladna obitelj ima unosne poslovne ugovore, dio su svijeta medija i izuzetno javno eksponirani, a Maja je ostala “motor svega”. To je, premda financijski izdašan, težak put i treba ga poštivati.

Njoj je bio predodređen, izabrala ga je i za svog sinčića, kod kojega se tek treba iskazati neki od scenskih talenata. Možda se, kao Jodie Foster, od reklame za Coppertone Bloomek dobaci do glumačkih voda Hollywooda? On je, doduše, započeo s domaćom baby-kozmetikom, ali tko zna?

Šuput-Tatarinovima – sviđali se oni nama ili ne – samo je nebo granica.

slobodnadalmacija.hr