Da li znate zašto vas mačka iznenada ignoriše i izbjegava? POSTOJI BITAN RAZLOG-evo o čemu se radi!

Zanimljivosti

Da li znate zašto vas mačka iznenada ignoriše i izbjegava? POSTOJI BITAN RAZLOG-evo o čemu se radi!

Mačke su nježne, razigrane i vole da se maze, a nerijetko će vam skočiti i u krilo na porciju maženja.

Međutim, šta ako vaša mačka iznenada počne da vas izbjegava? Da li se u vašem domu pojavio neki problem ili se samo zasitila vašeg društva? Ovo su razlozi zbog kojih bi vas mačka mogla ignorisati:

Došlo je do promijene u rutini

Mačke su robovi navika, a nemate pojma koliko se pridržavaju svojih rutina. Čak i najmanje promijene mogu ih izbaciti iz ravnoteže i izazvati stres. Te promijene uključuju dolazak novog člana porodice ili ljubimca u kuću, preuređenje ili preseljenje u novi dom. Mogla bi im zasmetati i promijena parfema ili deterdženta. Naime, jaki mirisi izuzetno smetaju mačkama.

Mačka se opušta i ne želi da joj smetate

Moguće je da je vašoj ljubimici potrebno malo samoće. Ako vam djeluje nezainteresovano za maženje i igru, možda se samo želi opustiti nasamo. Ako je to posrijedi, potražiće vas čim se zaželi društva.

Došlo je do pogoršanja mačjih osjećanja

Ako mačka ne može vjerovati svojim čulima, postaje nepovjerljiva prema cijelom svijetu, pa i prema svom vlasniku. Najbolje bi bilo provjeriti s veterinarom ako sumnjate na to da mačka ima problema sa čulima.

Mačka je neraspoložena

Baš poput svojih vlasnika, mačke mogu biti neraspoložene i izbegavati društvo. Možda ste vi razlog neraspoloženja jer mačke imaju odlično pamćenje i mogu vam zamjeriti ako ste se prema njima ponjeli onako kako im nije odgovaralo.

novi.ba