“Nađu sam želela čistog srca, ne zbog nagrade”: Tatjana je prihvatila devojčicu leptira koju su svi ostavili, a sada će im se obema život promeniti iz temelja

Region

Godinu dana niko nije smeo ni hteo da usvoji ili bar udomi malu Nađu, devojčicu leptir, detence koje boluje od retke genetske bolesti zbog koje joj je koža ekstremno osetljiva. A onda se pojavila Tatjana Tanja Obradović čijem velikom srcu se divi cela zemlja. Ona je podnela zahtev da bude hraniteljka ove devojčice koja sada uz nju i njenu porodicu odrasta, a sreća im se svima osmehnula jer više neće živeti kao podstanari.

Nađu sam želela i uzela čistog srca, ne očekujući bilo kakvu nagradu za to. Bilo je mnogo poziva, javljali su mi se ljudi sa namerom da sakupljaju pomoć za mene, ali sve sam to odbijala. Nisam socijalno ugrožena, ima drugih kojima je ta pomoć potrebnija – rekla je Tanja kada je čula vest da će joj opština obezbediti sredstva ta podizanje kuće.

Ona ima svoj plac u Ljubiću, gde je i sama planirala izgradnju kuće, pa je dogovoreno da joj tu Grad Čačak pomogne i da se napravi kuća za nju i njenu porodicu, i naravno za malu Nađu.

– Tanji sam saopštio radosnu vest. Njoj je bilo neprijatno, jer je skromna žena koja nikada ni od koga nije ništa tražila. Znam je već dugo, ona ima svoju cvećaru, i uvek sam kod nje kupovao cveće. Divna je majka i baka. Siguran sam da je mala Nađa pronašla pravi dom u kom će joj biti pruženo sve što dete treba da ima, a pre svega topao majčinski zagrljaj – rekao je za Novosti gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

I sama Tanja kaže da je bila zbunjena kada su joj sve javili.

– Ni sama nisam znala kako da reagujem. Već sam planirala izgradnju kuće, i imam nešto svoje ušteđevine, koju sam planirala baš za to.

Mala Nađa je u njen život sasvim slučajno došla.

– Pročitala sam objavu na “Fejsbuku”, a naslov je bio, čini mi se, “Dete leptir, neće ga niko”. Zaigralo mi je srce kada sam to čitala, pa sam videvši i komentare na objavu prepoznala jednu medicinsku sestru. Odmah sam je pozvala i rekla: “Ja je hoću”. Nisam znala ni da li je dečak ili devojčica, nisam znala ni kakva je procedura postati hraniteljica… Ama baš ništa. Prošla sam, potom, obuku, i samo sam želela da što pre bebu donesem kući.

Tako je mala Nađa, posle više od godinu dana provedenih u bolnici, gde su joj medicinske sestre bile majke i bake, došla u Tanjin zagrljaj. U februaru će napuniti tri godine, kod Tanje je naučila da priča, malo se teže kreće, ali je živahno dete.

Ona je kao i svako dete. Ima svoje prohteve i želje, i trudim se da joj sve pružim. Nađa, nažalost, živi u stalnim bolovima. Neću vam pričati detalje… S Nađom je uvek moja unuka, a i jedna ćerka je trenutno sa nama. Tako nas četiri živimo i radimo, kao i sav ostali svet… – kazala je Tanja.

Inače, Tanja ima troje dece a od starije ćerke i troje unučića.

blic.rs