UPOZNALI SU SE 1950! ON je bio profesor, a ONA njegova studentkinja: Imala je tek 17 godina! Samo je smrt uspela da ih RASTAVI!

Zanimljivosti

Jelena Žigon, legenda domaće kinematografije, preminula je u aprilu 2018. godine, a njen život pored zapaženih uloga obeležila je i dugogodišnja ljubav sa istaknutim dramskim umetnikom Stevom Žigonom.

Jelena i Stevo imaju dvoje dece, ćerku Ivanu i sina Nikolu, koji je manje poznat javnosti. Dok je Ivana stopama svojih roditelja uplovila u glumačke vode, Nikola je slikar sa diplomom Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je u Parizu, Beogradu, Minhenu, Tivtu, Nišu i mnogim drugim gradovima. Član je ULUS-a i ekskluzivni član Prom galerije u Minhenu od 2002. godine.

Mirna i staložena, Jelena je uvek važila za pravu damu i porodicu stavljala na prvo mesto. Njena ćerka Ivana je u svojim memoarima opisala poslu noć kraj postelje oca Steve, i tu se najbolje može osetiti njihova emotivna bliskost.

“Stevinu poslednju noć probdeli smo zajedno kod kuće, on, mama, ja i pas Bimbo. Ležao je kraj njegovih nogu nepomičan, nepomičniji od Steve, a ja sam čitavu noć pevala svom tati o danu pobede nad fašizmom i ponajviše Bulata Okudžavu. Toga jutra nisam primetila da sam ozdravila i da više nemam temperaturicu koja me je pratila poslednja dva meseca. Osećala sam samo jednu čudnu stvar. Moja ruka, kojom sam čitavu noć držala tatinu ledenu ruku, nije se hladila. Zapravo, tokom noći postajala je sve toplija”, napisala je Ivana Žigon u svojim memoarima.

Stevo Žigon i Jelena Jovanović upoznali se se 1950. godine, kada je ona imala 17, a on 24 godine. Simpatije su buknule na prvi pogled, a ljubav se rađala lagano. Steva je Jelenu privukao, a kasnije i osvojio svojim šarmom i posebnošću. Kada je došlo vreme da se upozna s njenim ocem i majkom, u Jelenin roditeljski dom došao je s violinom koja mu je ranije spasila život.

Naime, dok je bio u logoru, Stevo je svirao u orkestru i zimi je krijući ispod robijaškog nosio još jedno odelo – svečano, orkestarsko.

Smrtno zaljubljen u Jelenu, pomislio je kako bi ta violina mogla ponovo da mu spase život, pa je u kuću njenih roditelja došao kao muzičar, pošto je na njenu adresu u prehodnih godinu dana anonimno poslao desetine ljubavnih pisama.

Anonimno, jer je u to vreme postojala opasnost od osude okoline ukoliko asistent otovreno iskazuje ljubav studentkinji.

“U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom”, rekla je svojevremeno Jelena prisećajući se početka njihove romanse.

Stevo Žigon preminuo je u decembru 2005. godine.

kutaknet.com