Šta Se Dešava Kada Popijete Kafu Na Prazan Želudac, Potreban Je Poseban Oprez

Zanimljivosti

Šta se dešava kada popijete kafu na prazan želudac, potreban je poseban oprez

Nuspojave kave na prazan želudac

Kod nekih će osoba kada se stalno konzumira kava na prazan želudac prouzročiti probleme, dok nekima neće uopće smetati. Ipak, kod ispijanje ovog mnogima omiljenog napitka odmah ujutro može doći do idućih problema:

1. Probavni problemi

Kava na prazan želudac će kod nekih izazvati probleme s probavom, koji kreću već s prvim gutljajima, a mogu trajati satima. Može doći do probavnih smetnji, bolova u trbuhu, nadutosti, žgaravice, vraćanja želučane kiseline u jednjak, mučnine, proljeva ili zatvora.

2. Povećava se kortizol

Povećane razine ovog hormona stresa mogu uzrokovati visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Nakon što se povisi kortizol odmah ujutro, bit će potrebno određeno vrijeme da ovaj hormon ponovno dođu u ravnotežu. S druge strane se pokazalo kako se radi o malom povećanju koje vrlo vjerojatno ne utječe na sveukupno zdravlje.

3. Osjećaj nervoze

Kava može izazvati nemir u tijelu, kao i nervozu i anksioznost, koje mogu nastupiti nakon što se kava apsorbira u tijelu, oko 45 minuta nakon što se popije. Jednako tako, kod nekih ljudi ispijanje kave u bilo koje doba dana može dovesti do preskakanja srca.

4. Glavobolja

Kod previše kave može doći i do glavobolje ili migrene koje mogu trajati cijeli dan i utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Je li kava na prazan želudac opasna za sve?

Važno je napomenuti kako kava na prazan želudac neće kod svih izazvati ove nuspojave, a i istraživanja su podijeljena. Neki neće imati nikakvih problema i dalje će moći svako jutro piti kavu, dok bi drugi trebali pripaziti. Najvažnije je pratiti kako se ponaša tijelo i ako vam smeta, izbaciti kavu iz jutarnje rutine. Isto tako, ako ne želite riskirati, najbolje je da kavu popijete nakon obroka, a uvijek možete probati i kavu od cikorije koja okusom i izgledom podsjeća na kavu, ali ne sadrži kofein, a ima znatne prednosti za organizam.

Zaključak

Kava na prazan želudac će kod nekih izazvati jako velike probleme u tijelu koji mogu trajati i cijeli dan, dok kod drugih neće biti nuspojava. Ipak, za koju se god opciju odlučili, pazite da kroz dan ne pretjerate s količinama ovog napitka.

(Narodnamuzikauzivo.com)