Svećenik iz Slovenije nagovarao časne na seks u troje? ‘Rekao je da će replicirati Sveto Trojstvo’

Zanimljivosti

Jedna časna sestra ispričala je talijanskim medijima kako ju je svećenik zlostavljao tijekom 90-ih godina. Navela je i da je pitao nju i još jednu časnu za seks u troje i objasnio da će replicirati “Sveto Trojstvo”

Isusovac iz Slovenije Marko Ivan Rupnik, svećenik blizak papi Franji, navodno je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje te to usporedio sa Svetim Trojstvom, javlja The Times.

O slovenskom svećeniku su ranije ovog mjeseca izvijestili i talijanski mediji koji su navodili da je tijekom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Jedna od časnih sestara je ispričala za talijanske novine da joj je Rupnik oduzeo nevinost i natjerao da šuti o tome. Dodala je i kako je iskorištavao njezinu krhkost i nevinost te da je pitao nju i drugu časnu za seks u troje i objasnio da će tako “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”.

Časna je navela i da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara, no da je usprkos svemu tome naišla na ignoriranje. Nakon što je objavljen intervju, isusovački red pozvao je sve žrtve da istupe i obećao da će ih saslušati “s razumijevanjem i empatijom”.

Isusovac iz Njemačke Hans Zoller, jedan od stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja, oglasio se o slučaju i rekao kako se tim slučajem “loše upravljalo” od 90-ih godina te da na puno pitanja još nema odgovora.

Isusovački vjerski red priznao je da je Vatikan istraživao Rupnika, ali da je presudio kako je nastupila zastara. Međutim, isusovci su naveli da je svećenik ekskomuniciran još u svibnju 2020. godine, nakon što je ispovjedio ženu s kojom je bio u vezu. Vatikan je ekskomunikaciju ukinuo kada se Rupnik pokajao, ali su mu isusovci zabranili ispovijedanja i vođenja duhovnih vježbi.

24sata.hr