Željka ima rak i brine o slepoj ćerki (37), a niko da joj pomogne

Zanimljivosti

Novi predlog nacrta zakona o ličnim asistentima u Hrvatskoj onemogućuje roditeljima sa statusom negovatelja da imaju asistenta za svoju decu. Ovim povodom, ekipa portala Index razgovarala je sa šezdesetogodišnjom Željkom Vukadinović, samohranom majkom negovateljkom koja brine o teško bolesnoj ćerki Maji (37).

Maja je slepa na oba oka i uz to ima još 15 dijagnoza uključujući probleme sa štitnom žlezdom i dijabetes. Željka je Indexu ispričala kako je pozajmila novac da bi kupila jednu malu kućicu pored Valpova, gde se brine o svojoj teško bolesnoj ćerki. Istovremeno, Željka je i sama bolesna – prošle godine dijagnostifikovan joj je karcinom debelog creva nakon kog je prošla nekoliko operacija.

„Ne znam kako preživljavamo“

Žive od četiri hiljade kuna mesečno, koje Željka dobija kao negovatelj. Od tog novca plaća ratu za auto od 950 kuna. Pored toga, mora da doda za veliki broj lekova koje koristi njena ćerka. Ona ima i terapijskog psa za kojeg takođe, kako kaže, plaća troškove veterinara i sve ostalo što je potrebno.

Ne znam bih li se smejala ili bih plakala. Jako puno novca trošim na lekove. Maja je imala operaciju pre šest meseci i mora da koristi sedam dodatnih suplemenata koje sama plaćam. Ne znam kako preživljavamo. Gladne nismo, ali sve drugo nam je katastrofa“, ispričala je Željka.

Život na rate

Kaže da Maji ne može da priušti laptop. Ovo leto kupila joj je mobilni za slepe, koji je platila 3300 kuna. Priča da grcaju u troškovima i minusima i da svoj život naziva „životom na rate“.

„Nemamo prava na kredit u banci. Ništa sebi ne kupujem, nego gledam da svom detetu olakšam. Godinu dana Maja je bila na posebnoj ishrani. Zamislite koliko to košta. Mi živimo na rate. Živimo od danas do sutra, a državu nije briga za nas. Svima je strašno, a mislim da nema goreg u ovoj državi nego biti samohrani roditelj negovatelj“, priča Željka.

Uskraćeni za asistenta

Željka kaže da je razočarana novim predlogom zakona i da Hrvatska najpotrebnije stavlja na zadnje mesto. Ona nije u mogućnosti da radi dodatni posao jer je, uz to što je celi dan s kćerkom, bolesna.

Meni, koja sam imala do sada 15 operacija, uskraćuju asistenta. Mi smo s našom decom 24 sata. Htela sam da idem da berem jabuke dva sata dnevno da zaradim nešto novca, ali ne mogu zbog bolesti. Treba nam pomoć, svima nama. Moramo osigurati svoju decu koja će danas-sutra ostati sama. Država štedi na najosetljivijoj grupi društva, što ne štede na sebi? Imaju po 20 hiljada kuna platu, što je sebi ne snize?“ pita se Željka.

Zahvalila se sugrađaninu Anti Pejiću koji im je besplatno popravio krov i postavio novi crep. Smatra da će pre dobiti pomoć od sugrađana nego od države koja ju je već nekoliko puta teško razočarala.

nova.rs