Hrvatska primljena u Schengen, Bugarska i Rumunjska ostale izvan

Region

Hrvatska je primljena u najveće područje bez granica na svijetu – šengenski prostor. Odluku su jednoglasno potvrdili svi ministri iz 23 države, što je uvjet pristupanja Schengenu. Od 1. siječnja kolone vozila na granicama sa susjedima u Europskoj uniji postat će prošlost, a imat ćemo i niz drugih koristi.

Sindikat policije Hrvatske s radošću pozdravlja odluku o ulasku Republike Hrvatske u Schengen koja je upravo donesena na sjednici ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije i šengenskog prostora.

– Smatramo da je riječ o povijesnom danu za našu državu i ovim se putem zahvaljujemo svim zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH, ministru, glavnom ravnatelju policije i svima ostalima koji su sada, ali i proteklih desetak godina koliko traju pripreme za naš ulazak u Schengen, sudjelovali u ostvarenju ovog velikog cilja, priopćili su iz Sindikata policije.

Vjeruju kako će učinci ulaska biti pozitivni za sve, a prije svega za građane Hrvatske koji će sada u punini koristiti sve pozitivne prednosti života bez granica i slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala.

– Ulaskom u Schengen, Republika Hrvatska konačno ulazi tamo gdje joj je mjesto, u obitelj europskih naroda kojima je pripadala i u vremenima kada smo se nalazili u nekim po nas nepovoljnim državnim okvirima, priopćili su.

Za policiju se ovime, dodaju, povećavaju izazovi jer će Europa bez granica omogućiti i lakše putovanje i komunikaciju kriminalaca, ali Hrvatska je kroz evaluaciju i pripreme za ulazak u Schengen pokazala da se s tim može uspješno nositi.

– Za to su osobito spremni naši policijski službenici koji su izuzetno profesionalni i dobro obavljaju svoje poslove. Spremni su za sve izazove i da Hrvatska ostane sigurna zemlja u kojoj građani mirno žive, zaključuju iz Sindikata policije.

14:50

Odluku iz Bruxellesa komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

– Hrvatska je u Schengenu! Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU, poručio je Božinović na Twitteru.

Češko predsjedništvo: Prvo proširenje Scengena nakon više od 10 godina
14:47

Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, od Nove godine Hrvatska postaje članicom toga prostora, objavilo je u četvrtak češko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Šengensko područje se proširuje prvi put nakon više od desetljeća, zahvaljujući češkom predsjedništvu. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine, objavilo je češko predsjedništvo na svom službenom Twitter nalogu.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU-a koje su ujedno i članice šengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru. Hrvatska se tako pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola.

Hrvatska ušla u Schengen
14:29

Hrvatska je na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu jer je izostao konsenzus.

Sastanak Vijeća još uvijek u tijeku
14:07

Odluka nije još donesena. Prema posljednjim informacijama ministri su imali kratku stanku nakon koje su nastavili raspravu koja još uvijek traje.

– Možda ne čudi što rasprava tako dugo traje, jer Bugarska i Rumunjska imaju snažnu podršku velikog broja država članica da zajedno s Hrvatskom uđu u Schengen, ali tome se snažno protivi Austrija, a dijelom i Nizozemska, rekla je Jasna Paro u Vijestima u 14 sati.

Samo smo na korak do odluke, rekla je u podnevnom Dnevniku HRT-ova novinarka Jasna Paro.

– Od svega što smo čuli jutros od ministara na dolasku ulijeva optimizam, a to je nedvosmislena i jasna podrška Hrvatskoj, istaknula je.

Dodala je da je Nizozemski parlament jučer dignuo rezerve s hrvatskog ulaska u Schengen, te da danas još raspravljaju o Bugarskoj i Rumunjskoj.

Austrija prijeti vetom Bugarskoj i Rumunjskoj za Schengen
11:01

Češko predsjedništvo i Europska komisija uvjereni su da će Hrvatska danas dobiti zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, a nadaju se da će to biti moguće i za Bugarsku i Rumunjsku, unatoč austrijskoj prijetnji vetom.

– Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe koje će danas odlučivati o proširenju šengena na tri zemlje.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner ponovio je da će staviti veto na ulazak Bugarske i Rumunjske, a da će podržati Hrvatsku.

Istaknuo je da je nedopustivo da je u Austriju preko zapadnobalkanske rute ušlo ove godine preko 100 tisuća neregistriranih migranata iako je njegova zemlja usred Europe i nema vanjske granice.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava sve tri zemlje, izjavila je da ne razumiju austrijsku poziciju.

Ne mogu razumjeti austrijsko stajalište u ovome. Znam da se u Austriji vode velike rasprave o tom pitanju, rekla je Faeser, dodajući da Njemačka podržava sve tri zemlje.

Sve tri zemlje imaju punu potporu i Francuske.

Francuska smatra da sve tri zemlje zaslužuju ulazak, rekao je ministar Gerald Darmanin.

Očekujem da će Hrvatska imati punu potporu, a nadam se da ćemo to uspjeti i s Rumunjskom i Bugarskom
09:59

– Očekujem da će Hrvatska imati punu potporu, a nadam se da ćemo to uspjeti i s Rumunjskom i Bugarskom, rekla je Ylva Johansson povjerenica za unutarnje poslove i sigurnost uoči početka sastanka Vijeća EU-a.

– Hrvatska, Bugarska i Rumunjska tehnički su spremne za Schengen. Učinile su ono što smo od njih tražili. Čak i više nego što smo tražili i spremne su. Ustručavanja još nekoliko zemalja su politička jer podcjenjuju dvije činjenice. Prvo, proširenjem Schengena smo jači, a ne slabiji. I drugo, proširenje znači veći i bolji nadzor, a ne manji, smatra Margaritis Shinas, potpredsjednik Europske komisije.

Hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za Schengen na Vijeću EU-a?
09:30

Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske.

Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome ne odlučuju.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. prosinca i drugom jučerašnjem nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Hrvatska je sigurna
09:10

Vlade onih članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I prema više diplomatskih izvora Hrvatska je sigurna, ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.

Za Bugarsku i Rumunjsku, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti. Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u Schengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li schengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum. U tom bi slučaju, Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska schengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno.

U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen za sve tri zemlje.

vijesti.hrt.hr