Kosovo podnijelo zahtjev da se spektakularni stadion iz Katara premjesti kod njih

Zanimljivosti

Nogometni savez Kosova mogao bi nakon SP-a u Kataru da dobije na poklon montažni stadion “974”, nakon što su podnijeli zvaničnu molbu FIFA-i.

Predsjednik NS Kosova Agim Ademi kazao je da postoje ogromne šanse da spektakularni stadion kapaciteta 44.000 sjedećih mjesta bude poklonjen državi Kosovo zbog dobrih odnosa sa Nogometnim savezom Katara.

Stadion nazvan “974” je po mnogo čemu specifičan. Ušao je u nogometnu historiju i prije nego je na njemu odigrana ijedna utakmica. Naime, ovakav naziv je dobio jer je izgrađen od istog broja brodskih kontejnera i modularnog čelika. Ujedno, 974 je i međunarodni pozivni broj za Katar.

Osim toga, to je prvi stadion u historiji svjetske nogometne smotre koji će biti u potpunosti razmontiran nakon finala SP-a 18. decembra, na Nacionalni dan Države Katar – što pokazuje predanost Katara isplativoj održivosti i odvažnom dizajnu.

Nalazi se u Ras Bu Abboudu, 10 kilometara istočno od centra Dohe. Na službenim stranicama domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine objavili su da je 20. novembra 2021. održano digitalno lansiranje Stadiona “974”, i to uoči Arapskog kupa 2021. godine.

Dizajn stadiona “974” prvi su smislili Fenwick Iribarren Architects 26. novembra 2017. godine.

Ovo jedinstveno mjesto odaje počast dugogodišnjoj katarskoj tradiciji svjetske trgovine i pomorstva. Smješteni u području uz luku i na vidiku priobalnog gradskog pejzaža Dohe, navijači na stadionu “974” osjetit će prohladni povjetarac koji se dovija iz Arapskog zaljeva.

Iako fizičko prisustvo stadiona “974” može biti privremeno, njegovo naslijeđe će biti vječno.

Klix