NAVIJAČI SE ŽALE ŠTO NE MOGU UĆI NA STADIONE SA LGBT OBILJEŽJIMA, PORUČILI IM: DOSADNI STE, POŠTUJTE PRAVILA ILI SE VRATITE KUĆI!

Svijet

Organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru koje je počelo u nedjelju, a traje do 18. decembra, već ranije su jasno istaknuli kako pripadnicima LGBT populacije neće biti dozvoljeno da ističu svoja obilježja tokom Mundijala.

Međutim, čini se kako su neki navijači, ali i sportski novinari (ne)namjerno odlučili ignorirati to pravilo.

Na Twitteru su se pojavile snimke na kojima se vidi kako osiguranje vraća osobe koje nose majice ili druge odjevne predmete na kojima se nalaze dugine boje, a koje su zaštitni znak LGBT populacije.

Dok su neki pružili podršku LGBT populaciji i kritizirali Katar zbog radikalnih zakona u ovoj arapskoj zemlji, većina je ipak stava da se pravila moraju poštovati.

“SAMO POŠTUJTE PRAVILA, NIJE TAKO TEŠKO. Svi znamo da je marihuana legalna u Nizozemskoj, što ne znači da je možete unijeti u SAD. JEDNOSTAVNO”, “Poštujte pravila zemlje, nije tako teško”, “Otići u državu u kojoj znaju da bi ta obilježja bila problem pa ih svejedno nose zbog pozornosti i onda plaču kad ih odbiju na ulazu u stadion?? Apsolutno neugodno”, “Ma prestanite više, dosadni ste, poštujete pravila ili se vratite kući”, neke su od reakcija velikog broja ljudi koji su stali u obranu domaćina prvenstva.

Podsjećamo, šef sigurnosti na Svjetskom prvenstvu Abdullah Al Nasari jasno je ranije poručio da Katar neće mijenjati vjerska uvjerenja na 28 dana koliko traje prvenstvo.

Ako želite isticati LGBT populaciju radite to u društvu gdje će to biti prihvaćeno. Nemojte dolaziti i vrijeđati čitavo društvo. Nećemo mijenjati našu vjeru na 28 dana – istaknuo je Al Nasari.

hayat.ba