MOG MALOG BRATA U ŠKOLI MALTRETIRA SIN MOĆNIKA: Direktor Ne Reaguje, Pa Kažnjava I Žrtvu Nasilja: Brat Otkriva JEZIVE DETALJE

Zanimljivosti

MOG MALOG BRATA U ŠKOLI MALTRETIRA SIN MOĆNIKA: Direktor ne reaguje, pa kažnjava i žrtvu nasilja: Brat otkriva JEZIVE DETALJE

Moj mali brat već dve godine trpi vršnjačko nasilje od dečaka iz odeljenja, a direktor škole ne reaguje da se ne bi zamerio roditeljima nasilnika i, umesto da siledžiju zaustavi, on kažnjava žrtvu nasilja, tvrdi za Kurir stariji brat učenika petog razreda jedne zemunske osnovne škole (sva imena poznata redakciji) koga je pre mesec dana krvnički prebio problematični učenik iz odeljenja.

Zabrinuti brat je odlučio da se odazove kampanji Kurira “Stop vršnjačkom nasilju” jer je njegova porodica ogorčena zbog toga što taj nasilni učenik dve godine maltretira decu i psihički i fizički i niko ga ne sankcioniše.

– Od trećeg razreda maltretira đake, psuje ih, vređa, pa čak im i skida pantalone pred celim razredom. Meta mu je oduvek moj brat, za kojeg je jednom prilikom rekao da mu smeta “što diše i živi”. Šokirani smo njegovim ponašanjem i rečnikom koji poseduje sa samo 11 godina. Kako je počela ova školska godina, moj brat trpi konstantno iživljavanje tog deteta, a došlo je i do brutalne tuče.

Deca su se pre mesec dana na odmoru dobacivala flašicama od vode, a kada je flašica tog dečaka dospela u ruke mog brata, ovaj se svom silinom zaleteo na njega i počeo da ga bije – navodi brat i dodaje:

– Brat nije mogao da se odbrani od njega jer je viši i fizički jači. Tukao je mog brata, oborio ga je na pod i davio. Deca su zvala nastavnike i razrednog. Došao je nastavnik fizičkog, koji je nasilnika jedva odvojio od mog brata.

Prema njegovim tvrdnjama, nakon ove tuče niko nije reagovao, pa je njihova majka sama insistirala da je direktor primi na razgovor.

– Direktor je rekao kako je moj brat izazvao tuču – on koji se samo branio od siledžije! Na majčino pitanje da li će se pokrenuti vaspitno-disciplinski postupak protiv nasilnog deteta, on je rekao da ne žele da škola ima ikakav problem. Pokušavaju sve da zataškaju govoreći da sve sređuju mirnim putem.

Čak je direktor majci rekao: “Ako pokrenemo vaspitno-disciplinski postupak, da li ćete zadovoljiti svoj ego?” Epilog fizičkog nasilja bio je taj što je direktor kaznio obojicu dečaka opomenom pred smanjenje ocene iz vladanja, dakle, kaznio je i žrtvu, maltretirano dete – tvrdi brat i dodaje:

– Problem je u tome što direktor ne želi da reaguje jer otac tog deteta obavlja posao od javnog značaja, pa ne želi da mu se zamera, ali je još gora njegova majka, koja ne prihvata da joj je dete nasilnik i stalno govori kako njen sin to nikad ne bi uradilo. Kako nismo znali kome treba da prijavimo i da se obratimo, prvobitno smo razgovarali s razrednim starešinom, a onda i s direktorom, ali to nije dalo rezultata.

On ističe i da se sva deca plaše petaka nasilnika, te i da kada se desi nasilje, izbegavaju da pričaju.

– Brat od straha dugo nije smeo ništa da ispriča, trpeo je kad ga ovaj vređa, ponižava, psuje, kad mu baca ranac i kad mu preti da će da ga ubije. Deca prenose roditeljima da su im nastavnici rekli da ignorišu tog dečaka i da se sklanjaju od njega, pa su učenici stekli utisak kao da je on privilegovan, da može da maltretira i bije đake, a da neće biti sankcionisan. Uvek kad se desi nešto, ide na razgovor kod pedagoga i psihologa, ali nikad ne bude konkretno kažnjen – zaključio je zabrinuti brat.

Kurir se povodom ovih navoda obratio školi i Ministarstvu prosvete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Kurir.rs/A. K.