Ne učite kćerke da trebaju biti lijepe da bi imale sreće u životu: Najčešće roditeljske greške

Zanimljivosti

Ono što kćerku naučite od malih nogu u velikoj mjeri određuje kakva će njena budućnost biti.

Postoje dvije loše lekcije u odgoju djevojčica koje se ipak još uvijek koriste u modernom svijetu. Jedna od njih zvuči ovako: Da bi bila voljena ili da bi imala sreće u životu – Moraš biti lijepa. Od djevojaka koje su preokupirane izgledom postaju žene previše zaokupljene površnim stvarima.

One su sigurne da ih mogu voljeti samo sa 50 kilograma, samo sa dugom kosom ili kada su tip top sređene. Starost je za njih prava tragedija – jednostavno ne znaju šta bi od sebe. Ponekad od lijepih djevojaka izrastu nesigurne žene koje pristanu na lošeg muškarca.

Bitno im da im svakodnevono govore da su lijepe i privlačne. Zgodne djevojke izrastaju u žene koje tiho vrište: Lijepa sam, savršena, privlačna! Daj mi svoju ljubav! Druga pogrešna lekcija koju mnogi roditelji uče svoje kćerke jeste: Da bi bila voljena, moraš nešto postići.

Zaradite poštovanje, itd. Čini se da je ovo veoma dobra strategija ako želite motivisati dijete da postigne više. Ali često ima jako negativan ishod. Najčešće sa tim dobijate manjak samopouzdanja kod djece, a poznat je i takozvani “imposter sindrom”.

To je sindrom zbog kojeg ljudi sebe vide kao bezvrijednu osobu bez obzira koliko mnogo postigli u životu. Žena koja je tome učena će biti stalno zauzeta poslom i vrlo često će izgarati zbog istog. Sve se mora dobiti napornim radom, stalnim naporima, uključujući i ljubav.

Jedan unturašnji glas im stalno šapuće: ko si ti bez dostignuća? Niko! Drugi glas pita strogo: šta možeš pružiti čovjeku? Da li ulažeš dovoljno u vezu da bi dobila nešto zauzvrat? Takva žena će se stalno boriti sa preispitivanjem, a to nije ni malo lagan niti dobar način života.

pult24info