Brutalno nasilje u Hrvatskoj: Lekar pretukao medicinsku sestru i gušio je zbog opravdanja za sina

Zanimljivosti

Specijalizant radiologije u KB-u Dubrava Ante Kedžo u petak, 14. oktobra, oko 19 h u Retkovcu u Zagrebu brutalno je napao, davio, srušio na pod i slomio ruku 55-godišnjoj medicinskoj sestri Renati Brkić.

Brutalno nasilna priča započela je nešto ranije toga dana kada je Kedžina supruga došla po opravdanje za njihovog sina koji ide u vrtić. Ona je u ordinaciju pedijatra u Retkovcu ušla sa sinom i zahtevala da joj se izda opravdanje za vrtić. Kada joj je rečeno da treba malo pričekati jer postoje pacijenti koji su bili na redu pre nje, napustila je ordinaciju. Pred kraj radnog vremena ponovno je došla sa sinom, ali ovaj put u pratnji supruga. Medicinska sestra tada je već bila zaključala vrata ordinacije jer je do kraja radnog vremena trebalo pregledati pacijente koji su čekali u čekaonici.

Prema priči sestre Brkić, Kedžo je uporno zvonio na vratima, a ona mu je otvorila vrata čim je završila s pacijentom koji je već bio u ordinaciji.

Uhvatio me za vrat i počeo da me guši“
„Iz meni nepoznatih razloga, Kedžo je prvo počeo da me vređa i omalovažava, a potom i da preti da će mi zavrnuti vratom“,

„Konačno me i fizički napao, uhvatio me za vrat i počeo da me guši da bi me potom bacio na tlo. Krenuo je prema meni i verovatno bi nastavio s napadom, ali u tome su ga sprečili očevi dece koja su čekala na red ispred ambulante. Sve to događalo se ispred ambulante, pred našim pacijentima decom i njihovim roditeljima, kao i pred detetom i suprugom napadača te slučajnim prolaznicima. Dok su očevi držali napadača uza zid ambulante, ja sam plačući pobegla u svoju kancelariju i pokušala da zovem policiju.

Budući da sam bila u velikom šoku, nisam uspela, već je to učinio moj suprug, kojeg sam zvala na mobilni i ukratko mu ispričala što mi se dogodilo. Policajci su ubrzo došli i uzeli naše podatke i izjave. Tom prilikom mi je jedan policajac koji me je saslušavao, a koji je pre toga obavio razgovor s napadačem, rekao da mu je Kedžo izjavio da mu nije žao što je to učinio i da bi opet ponovio isto.

Rekao mi je da će zbog te izjave odmah biti odveden u zatvor. Mene je suprug odvezao na hitnu službu u KB Dubrava, gde sam bila na obradi od petka oko 20 sati do subote oko 12 sati. Tokom obrade utvrđeno je da sam u napadu teško telesno povređena, da mi je slomljena kost desne šake. Zadobila sam i podlive od pada i udara leđima i glavom o tlo, dok su mi na vratu ostale masnice od davljenja. Možda je najozbiljnije bilo to što mi je od stresa opasno porastao krvni pritisak na 205/110.

Zbog opasnosti od mogućih posledica tako visokog pritiska, kao što su moždani ili srčani udar, lekari su poduzimali sve što je trebalo kako bi mi se pritisak vratio na normalne vrednosti, što je trajalo celu noć. Ne moram vam objašnjavati pod kakvim sam stresom još uvek, gotovo da od tada uopće nisam spavala“, požalila se Brkić.

Kaže da je bila neprijatno iznenađena kada je naknadno saznala da je njen napadač lekar specijalizant u KB-u Dubrava.

„Njega su policajci odveli i prema meni dostupnim informacijama, priveli ga na Prekršajni sud u Zagrebu, gde je kažnjen za remećenje javnog reda i mira po članku 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“, tumači Brkić

Index je poslao upit zagrebačkoj policiji kako to da Kedžo nije kazneno prijavljen s obzirom na to da se radilo o napadu i pretnjama službenoj osobi, što se prema zakonu kazneno prijavljuje.

Od Brkić je portal Index naknadno saznao da su je zvali u Policijsku upravu te da su najavili da će pokrenuti postupak čim im stigne medicinska dokumentacija.

nova.rs