MUDRI SAVJETI BAKE: “KADA BIRAŠ PARTNERA ZA BRAK, OBRATI PAŽNJU KAKO SE ODNOSI PREMA SVOJOJ MAJCI”

Zanimljivosti

Ne vozite brže nego što vaš anđeo čuvar može letjeti

Bake su pokupile svu mudrost ovog svijeta i imaju najbolje savjete za omladinu. Koliko puta vas je baka ‘stavila pred sebe’ i trudila se da vam prenese svoja iskustva, kako se prije živjelo i koje ‘breme’ su žene u njihovom vaktu na leđima nosile?

To breme im je dalo životno iskustvo iz kojeg su izvukli ono najbolje i nastoje to nama prenijeti. Nažalost, često nemamo živaca i čini nam se suvišnim to što govore, ipak, trebamo ih saslušati i uzeti ono najbolje što se može iskorisiti.

Ovo su neki od savjeta, korisnih i veoma poučnih. – Nikada nemoj čovjeka dočekat’ smrknuta , more bit’ da se umorio i da je gladan,. Nego fino sa njim, pitaj ga kako je , svaki belaj isan lakše prihvati kad je sit i kad mu ga kazeš na lijep način.

– Žena se samo jednom zgadi čovjeku i tu nema povratka, zato uvijek budi uredna i mirišljava, tako da te poželi zagrliti uvijek, a ne da bježi od tvoje neurednosti. Ne govori uvijek sve što misliš, kad ti padne glupost na pamet ti se idi napij vode, i zadrži malo kako ne bi progovorila. Svaka koja ostane je zlatna.

Pazi: riječi su i med i otrov, ne mozeš ih vratiti kad jednom izgovoriš. Zato je bolje što se prećuti. Vidi s kim imaš posla. Ako je čovjek nezahvalan i sve mu smeta dok je još mlad, šta će bit’ kad ostari. A što se tiče muškarca, kada biraš partnera za život obrati pažnju kako se ponaša prema ženama u svojoj porodici.

To će ti najbolje pokazati kakav će biti sa tobom za nekoliko godina kad prođe zaljubljenost. Ako ne pazi vlastitu majku, neće pazit’ ni tebe, ni tvoju porodicu, a možda čak ni djecu. Ja znam da mladost ne zna za tragediju, i znam da želite probati sve ali jedno upamtite djeco – Ne vozite brže no što vaš anđeo čuvar može letjeti. I vjerujte mi na riječ, kada ostarite sve što ste činili u mladosti će vam izgledati besmisleno.

Source featured image: Flickr.com. By Adam Jones licencesed under CC BY 2.0 (Photo is edited, resized and cropped.)

 infpult.info