Najpoznatiji srpski gorštak postao otac: Zbog sina Jovana sada češće silazim s planine

Region

Momak rođen u Novom Pazaru, Dane Biorac (22), proslavio se prošle godine kao najpoznatiji srpski gorštak. Nastanio se na Goliji pre šest godina i dugo je živeo sam.

O njegovom životu rađene su mnoge emisije, a jednu od njih pogledala je Kristina (19) iz Sarajeva. Spakovala je svoje stvari, došla na planinu i pre dva meseca rodila Jovana, piše Kurir.

– Dao sam sinu ime Jovan, jer mi je krsna slava Sveti Jovan. Kada se rodio, prve su mi čestitale komšije, koje ne žive uopšte blizu, ali su mi došli. Bila nam je i Kristinina porodica. Mnogo smo srećni! Najvažnije mi je da je porođaj prošao kako treba i da su beba i žena dobro – kaže taj skromni mladić. Sa Kristinom ga je spojila, kaže, sudbina.

– Dugo sam živeo sam. Ona me je videla u emisiji, došla da se upoznamo i bila je ovde tri dana. Onda sam otišao da upoznam njene roditelje, i uskoro je zatrudnela. Plašio sam se da li će sve biti u redu pošto nam je prvo dete. Svestan sam da ne možemo do lekara tako lako, ali bar imamo struju – priča Dane i dodaje da u grad sada mora da ide češće nego pre:

– Ranije nisam morao da silazim sa planine do grada po dva meseca, nekad i duže. Tada sam išao samo po namirnice. Sada moram da idem jednom nedeljno jer nam trebaju pelene za bebu, hrana, vlažne maramice, krema… Finansijski mi je malo teže nego ranije, meni ništa nije trebalo, imao sam da pojedem i preživim, a beba je drugo. Ali snalazim se, prodam stoku, kosim, radim poljoprivredu. Radim po ceo dan, kao što sam i pre – priča Dane. Dodaje da sada ima samo pet-šest ovaca i 20 goveda.

– Prodao sam mnogo ovaca, jer mi je trebao novac da obiđem sve institucije i pribavim sve papire za knjižicu, da ne plaćamo doktora i kad se porodi, jer nismo imali para za to. Ali ne žalim se, ove ovce će se razmnožiti, bitno je da je dete živo i zdravo – veli gorštak.

Kaže da bi on i Kristina voleli da imaju još dece.

– Čekaćemo da Jovan malo poraste. Ne može to da se na Goliji tako isfinansira, treba novca za decu. Ali ako bog da, biće ih još.

 Kurir