Semir Osmanagić, svjetski čovjek bogatog znanja: Najbolje se odmaram u Sabininom zagrljaju

Region

Otkrio nam je i kakav je Semir Osmanagić privatno, kako izgleda jedan njegov dan

Doktor Semir Osmanagić, naučnik, autor, istraživač megalitnih i piramidalnih lokacija širom svijeta, inozemni član ruske Akademije prirodnih nauka i direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u veoma zanimljivom i otvorenom razgovoru za magazin „Azra“ ističe da svako od nas ima misiju u životu, nažalost, većina ne zastane i ne zapita se šta je to. U njegovom slučaju je to, kaže, očigledno, pripreman je da mijenja pogrešan pogled na svijet prošlosti, kako bismo lakše ušli u svijet budućnosti. Otkrio nam je i kakav je Semir Osmanagić privatno, kako izgleda jedan njegov dan, kako se najbolje odmara, kako uživa u sretnom braku sa suprugom Sabinom, koju je upoznao dok je ona kao novinar radila prilog o bosanskim piramidama, kako se rodilo prijateljstvo s Novakom Đokovićem te kakve još planove ima u budućnosti.

– Umjesto priča o Bosni kao zemlji rata, nasilja, ratnih kriminalaca, korupcije, neimaštine, odlaska mladih i obrazovanih, dakle samo negativnih informacija, mi mijenjamo imidž u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije – poručuje Osmanagić.

Iako nemate formalno obrazovanje iz arheologije i historije, završili ste Fakultet političkih nauka i Ekonomski, sve to ukazuje na ljubav koju osjećate prema svom poslu. Kako je to krenulo i koliko je bitno da se čovjek u životu bavi onim što želi?

– Zahvaljujem za priliku da govorim za vaš magazin. Moje obrazovanje je vrlo široko, završene četiri godine Ekonomskog fakulteta, četiri godine Fakulteta političkih nauka, dvije godine sociologije, tri godine magistarskog studija, pet godina rada na doktorskoj disertaciji. Iza mene je 18 napisanih knjiga prevedenih na 17 jezika, članstvo u dvije svjetske akademije nauka i umjetnosti i proputovane i istraživane sve najvažnije lokacije s piramidama, megalitnim krugovima i kamenim kuglama na šest kontinenata. Već 17 godina vodim najaktivniju arheološku lokaciju na svijetu, projekt bosanskih piramida. Projekt koji zauvijek mijenja svjetsku historiju, a dolazi iz srca Bosne i Hercegovine.

avaz.ba