Liječnica rekla da je zdravstvo u k*** pa kod Stankovića poručila ‘Dobiti specijalizaciju je lutrija!’

Zanimljivosti

Gostovala je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, gdje je komentirala situaciju u zdravstvu u Hrvatskoj.

Mlada liječnica i specijalistica urologije Mirjana Livojević prije tri je tjedna na prosvjedu liječnika oduševila cijelu zemlju s transparentom: –

Zovite urologa, zdravstvo nam je za k***.

Popela se potom na binu i očitala bukvicu resornom ministru Viliju Berošu, ali i premijeru Andreju Plenkoviću.

– Živimo u Hrvatskoj i poštapalica “da je nešto u K” je općepoznata. Ja se 12 godina bavim zdravstvom, radim u nekom području zdravstvene zaštite i sve što smo dobivali od naše zdravstvene administracije je bilo za k… To je jedini način da u jednoj rečenici sve sumiram – pojasnila je svoj transparent u jučerašnjem gostovanju u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića.

Istaknula je da su liječnici i ranije prosvjedovali, ali da se ni tada ništa konkretno nije poduzelo od strane Ministarstva zdravstva. Prije šest godina, pojasnila je, prosvjedovali su zbog zbog penalizacije koje se vežu za specijalizacije liječnika, zbog nejednakosti svih specijalizanata u RH te za sve buduće mlade liječnike.

– Jako je žalosno i poražavajuće da se u šest godina ništa nije promijenilo – poručila je.

Osvrnula se potom i na najavljenu zdravstvenu reformu ministra Beroša te poručila kako je liječnicima dosta ”najavljivanja”.

– Stalno nešto najavljuju. Nama je dosta najavljivanja, mi hoćemo da se one počnu događati, hoćemo djela, a ne riječi. Kad sam se ja bavila istraživanjem na tu temu, naletjela sam na reformu iz 2002. kada je ministar bio Andro Vlahušić. Devedeset posto stvari ostalo je isto i dalje iste stvari pokušavamo mijenjati 20 godina kasnije. Vlahušić je 2002. rekao da nam je populacija stara, da moramo izgraditi hospicije. Koliko je hospicija u 20 godina izgrađeno? Dosta nam je najava, sastanaka, priča. Zdravstvena administracija priča i najavljuje već 20 godina. Da se bar nešto promijenilo pa bi možda bili zadovoljniji – rekla je.

Kazala je kako je dobivanje specijalizacije također netransparentno. Godinu je dana čekala da HZZO raspiše natječaj za staž.

Dobiti specijalizaciju, istaknula je, ravno je dobitku na lutriji.

U godinu dana čekanja svoje „lutrije“, ova je liječnica pekla ajvar, radila reakciju i skupljala kruške. Livojević je potom otkrila boji li se da će nakon javnih nastupa teže napredovati u karijeri.

Dodala je i kako će svi koji su bili na prosvjedu 24. rujna ostati u bolnici, svi oni žele ostati u Hrvatskoj. Prosvjednici traže samo mrvu političke volje da se stvari u sustavu počnu mijenjati i da ih se prestane postojećim stanjem tjerati van države.

Ona je već odavno predala papire u Švedsku, gdje je i registrirana pri komori.

Osvrnula se i na izjavu jednog kirurga koji je rekao da je u Hrvatskoj normalno i očekivano da čovjek umre ako nema koga nazvati.

Nadređeni je zovu da pregleda njihove stranačke kolege

– Ta osoba je produkt ovog zdravstvenog sustava. Da imamo iole uređeniji sustav takvi pojedinci ne bi postojali. Osobno što smatram da je to uvreda i bacanje ljage na svakog poštenog liječnika. To je suprotno svim vrijednostima za koja se mi zalažemo. Umjesto da se javno osudilo tu izjavu i da je snosio sankcije takve se naziva uglednim liječnicima – rekla je Livojević.

Nadređeni ju nerijetko zovu da pogleda njihove stranačke kolege ili neke važne ljude, ona im uvijek odgovori isto: pogledat će, ali neka čekaju red.

Na prosvjedu su otvoreno rekli kakvo je stanje u zdravstvu, ponudili su i rješenja, ali za njih treba politička volja.

U kontekstu primarne zdravstvene zaštite, rekla je da je ta grana devastirana.

To, rekla je doktorica, mora biti temelj cijelog sustava.

– Kod nas je situacija takva da 739 timova obiteljske medicine ima nositelja koji je 60+ godina. To znači da će u narednih pet godina 738 njih otići u mirovinu i da će milijun i 400.000 ljudi ostati bez liječnika obiteljske medicine. Imamo 128 specijalizanata obiteljske medicine, a trebamo 800. To je omjer snaga. Tko će nas liječiti – upitala je.

24sata