OVO JE NAJZDRAVIJA KAFA, ČAK TOPI I MASNOĆU U STOMAKU!

Zanimljivosti

Jedan od glavnih razloga zašto stručnjaci često pomažu ljudima koji žele da izgube masnoću sa stomaka je taj što ova vrsta masti, poznata i kao visceralna mast, može rasti i s vremenom dovesti do zdravstvenih komplikacija kao što su bolesti srca ili dijabetes tipa 2.

Prema dijatetičarki Loren Manaker, jedna od najboljih kafa koje možete da pijete kada želite da izgubite masnoće u stomaku je crna kafa.

Iako postoji mnogo aroma i dodataka koji se nalaze u kafama, najbolji izbor kada pokušavate da smršate jeste da ga pijete crnu, domaću kafu. Kafa sa kofeinom prirodno sadrži mnoštvo jedinjenja koja podržavaju gubitak težine. To je napitak bez kalorija i pun je antioksidanata koji mogu biti fantastični dodaci za mršavljenje – rekla je ona.
Jedna studija sa Harvarda je pažljivo pratila 126 učesnika tokom 24 sedmice. Otkrili su da ispijanje oko četiri šoljice kafe dnevno ima mali ili nikakav uticaj na insulinsku rezistenciju, ali je povezano sa gubitkom tjelesne masti. Jedan od glavnih istraživača istakao je da je ovaj efekat nastao zbog sadržaja kofeina u kafi i njene sposobnosti da ubrza metabolizam.

Druga studija je, međutim, otkrila da je ispijanje najmanje dvije šoljice kafe dnevno povezano sa masnim tkivom u donjem dijelu stomaka, bilo da je kafa sa kofeinom ili bez kofeina. Ovi istraživači sa Univerziteta Anglija Raskin vjeruju da su bioaktivna jedinjenja u kafi ta koja mogu pomoći u procesu gubitka težine.

hayat.ba