SVAĐATE SE PRED DJECOM? EVO KAKO TO NEGATIVNO UTJEČE NA NJIH

Zanimljivosti

Razumijemo da su svađe dio života i ponekad je nemoguće u potpunosti se kontrolisati. Stoga nije neobično da roditelji povremeno jednostavno puknu i posvađaju se ispred svoje djece.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da bi to moglo imati ozbiljne posljedice na djetetovo zdravlje, fizičko, ali i mentalno, te preporučuju da bi svaki roditelj trebao voditi računa da izbjegava svađanje pred djetetom kad god je moguće.

Nisu sve rasprave roditelja strašne niti ih treba u potpunosti izbjegavati. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na način na koji odrasli rješavaju te iste rasprave pred svojom djecom jer ono što djeca vide kasnije će u odrasloj dobi primjenjivati i sami. Ako se neprestano svađate pred njima, mogli bi misliti da su oni problem ili da se sve nesuglasice rješavaju vikanjem.

Svađanje pred djecom ostavlja ozbiljne posljedice

Između ostalog, nedavno istraživanje pokazalo je da česte svađe roditelja mogu kod djeteta stvoriti osjećaj manje vrijednosti i nesigurnosti. Takva djeca češće su povučena, zatvorena i sklonija depresivnim mislima od djece čiji roditelji razmirice rješavaju dijalogom i smirenim tonovima.

istraživanja su pokazala i da su djeca koja u djetinjstvu često slušaju svađe roditelja sklonija destruktivnom ponašanju i delinkvencijama, kako u školi, tako i kasnije u odrasloj dobi. Njima je, objašnjavaju stručnjaci, rješavanje nesuglasica vikanjem, a nerijetko i primjenom sile normalno jer su ovakve obrasce ponašanja imali prilike vidjeti kod svojih roditelja.

Loše razriješeni obiteljski sukobi mogu imati negativan utjecaj na bračne odnose jednom kada dijete odraste, ali i na njegov odnos s djecom. Psiholozi naglašavaju da u većini slučajeva dijete krivi sebe te odrasta s tim osjećajem krivnje koji kasnije percipira u svim budućim odnosima.

Što ako do svađe ipak dođe?

U slučaju da do svađe ipak dođe, stručnjaci savjetuju da nastalu nesuglasicu s partnerom pokušate riješiti bez vikanja, bez prekidanja drugog dok govori, bez uplitanja djeteta, ali i bez pasivne agresije koju dijete vrlo lako može primijetiti.

Ono što je najvažnije, napominju psiholozi, jest vaša samokontrola kojom učite svoje dijete kako da i ono u budućnosti rješava sukobe – mirno i konstruktivno te bez nepotrebnih visokih tonova ili agresije.

hayat.ba