KORISNO JE ZNATI: DESET NAMIRNICA KOJE JE U TRUDNOĆI POŽELJNO JESTI RIJETKO ILI NIKAKO

Zanimljivosti

Sretna vijest je da u trudnoći većinu namirnica možete nastaviti bezbrižno konzumirati. Međutim, neke namirnice ipak je bolje jesti rijetko ili ih u potpunosti izbjegavati kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

Jedna od prvih stvari koju mnoge trudnice krenu istraživati kada saznaju za trudnoću je što smiju, a što ne smiju jesti.

Riba koja sadrži visoki udio žive
Živa je inače vrlo toksičan element koji u većim količinama može biti toksičan za naš živačni i imunološki sistem, te bubrege.

Osim toga, živa čak i u manjim količinama može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju djece. Budući da se živa nalazi u zagađenim morima, velike morske ribe mogu akumulirati veće količine žive. Stoga je tokom trudnoće najbolje izbjegavati ribu s visokim udjelom žive kao što su morski pas, tuna i sabljarka.

Ovdje je važno naglasiti da su samo određene vrste ribe bogate živom, a da je konzumacija ribe s niskim udjelom žive tokom trudnoće vrlo zdrava i poželjna zbog čega je ribe poput inćuna, bakalara, lososa ili pastrmke dobro uključiti u prehranu.

Sirova riba/sushi
Ljubiteljice sushija u trudnoći će morati napraviti pauzu jer sirova riba može uzrokovati razne virusne, bakterijske ili parazitske infekcije. Te infekcije mogu utjecati samo na trudnicu uzrokujući slabost i dehidraciju, ali neke se mogu prenijeti i na bebu i uzrokovati ozbiljne posljedice.

Sirove školjke
I sirove koljke također mogu sadržavati štetne bakterije, viruse ili toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom.

Jetrica
Jetricu ili proizvode od jetrice u trudnoći je dobro izbjegavati jer jetra sadrži visoke razine vitamina A koji se može nakupljati u tijelu i biti štetan za bebu. Naravno, manje količine vitamina A potrebne su kako bi naša koža, oči i imunološki sistem bili zdravi. Tokom trudnoće se pobrinite da vam izvor vitamina A budu namirnice koje ga sadrže u manjim količinama od jetrice.

Nedovoljno pečeno ili kuhano meso
Konzumiranje nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa povećava rizik od infekcije s nekoliko bakterija ili parazita koji mogu ugroziti zdravlje vašeg djeteta. Iako se većina bakterija nalazi na površini mesa, neke mogu ostati unutar mišićnih vlakana, zbog čega je mesu u trudnoći najsigurnije samo ako je kuhano ili pečeno do kraja.

Sirova jaja
Najveći problem kod konzumacije sirovih jaja je opasnost od salmonele. Simptomi infekcije salmonelom uključuju gorznicu, mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev.

Međutim, u rijetkim slučajevima infekcija salmonelom može uzrokovati grčeve u maternici što može dovesti do preranog poroda.

Meki sirevi koji nisu napravljeni od pasteriziranog mlijeka
Uživajte u parmezanu na tjestenini, ali meke sireve napravljene od nepasteriziranog mlijeka preskočite jer mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može biti opasna za vaš život i za život vaše bebe. Prije kupnje, na etiketi provjerite od kakvog mlijeka je sir napravljen. Ako jedete u restoranu nemojte se ustručavati postaviti pitanja o namirnicama koje vam se poslužuju.

Nepasterizirano mlijeko
Razlog je, naravno, isti kako i kod sira. Nepasterizirano mlijeko može sadržavati bakterije štetne za vas i za bebu.

Neoprano voće i povrće
Trudnoća je savršeno vrijeme da vašu prehranu obogatite voćem i povrćem, međutim pazite da je ono dobro oprano.

Na neopranom voću i povrću može se naći parazit koji se zove toksoplazma, a koji uzrokuje toksoplazmozu koja može biti vrlo opasna za bebu.

Sirovo tijesto za kolače
Ako spade među one koji vole gricnuti malo sirovog tijesta, u trudnoći izbacite ovu naviku, posebno ako tijesto sadrži sirova jaja.

hayat.ba