TINEJDŽER (15) DEMOLIRAO STAN JER MU JE MAJKA UZELA MOBILNI: Psiholog za Espreso o SNIMKU koji je UZNEMIRIO Srbiju

Crna hronika

TINEJDŽER (15) DEMOLIRAO STAN JER MU JE MAJKA UZELA MOBILNI: Psiholog za Espreso o SNIMKU koji je UZNEMIRIO Srbiju

Društvenim mrežama kruži uznemirujući snimak razrušenog porodičnog doma, a ceo haos napravilo je, kako se navodi, tinejdžer (15).

Kako se dalje navodi, nakon što mu je majka oduzela mobilni telefon, petnaestogodišnjak je demolirao ceo porodični dom. Snimak se pojavio i na Tviteru, a kako pišu korisnici, u pitanju je dete koje ima ozbiljnih psihičkih problema i koje odbija da uzima terapiju.

Ekipa portala Espreso kontaktirala je kliničkog psihologa i porodičnog terapeuta Branislavu Pavlović koja nam je objasnila da je pretpostavila čim je pogledala snimak da se radi o detetu koje ima određene psihičke probleme. Naša sagovornica tvrdi da oduzimanje mobilnog telefona moguće inicijalna kapisla zbog čega je došlo do incidenta, ali da je problem definitivno ozbiljnije prirode.

“Ovako dramatično reagovanje sa izraženom agrsijom ne bi moglo da bude okinuto samo situacijom oduzimanja mobilnog telefona. Oduzimanje mobilnog telefona može da bude izazivač, ali suštinski problemi su mnogo dublji u vidu psihičkih problema mlade osobe ili deteta, ali i mogućeg problema u celokupnom porodičnom funkcionisanju. Znači, telefon u ovom slučaju može da bude samo triger, ali to svakako ne može da objasni da je ovako dramatično reagovanje sa izraženom agresijim normalno ponašanje čak i ako je dete zavisno od monilnog telefona”, kaže naša sagovornica.

Branislava objašnjava da su ovakvi incidenti obično izazvani narušenim porodičnim odnosima i pogrešnom postupanju prema deci, a osim toga tvrdi i da se problemi kod dece moraju tretirati u ranom uzrastu da ne bi došlo do eskalacije.

“Problemi dece su obično uzrokovani problemima u porodičnim odnosima, najlakše je reći da je roditelj uzeo telefon, a onda dete srušilo kuću zbog toga. Nijedno dete se ne probudi, pa počne da se ponaša tako, tu je prisutna istorija tretiranja deteta i širih porodičnih odnosa. Ako se u ranom uzrastu ne leči i ne tretira situacija kod deteta onda kasnije retko može da se reši, ali svaki put kada je agresija kod deteta prisutna može se razmatrati pitanje agresivnog postupanja u porodici prema istom ili suviše slabih granica popustljivosti”, pojasnila je Branislava Pavlović i dodala:

“Ovo je primer kulminacije nečega što traje sigurno već nekoliko godina obzirom da se radi o detetu koje ima 15 godina i uvek se pre postavlja pitanje odnosa sa roditeljima nego samih unutrašnjih problema kod deteta”, zaključila je naša sagovornica.

Snimak je izazvao burnu rekaciju u javnosti,

(Espreso