PETE SU MI BILE STRAŠNO GRUBE I NIŠTA NIJE POMAGALO, A ONDA SAM OTKRILA OVAJ TRIK: Koža kao bebina, evo u čemu je tajna

Uncategorized

ostoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kako da se riješite zadebljale i grube kože na stopalima

1. MALO ASPIRINA

Jednostavan aspirin u apotekama može vam pomoći da očistite stopala od žuljeva. Zdrobite oko 5 ili 6 tableta aspirina i pomiješajte prašak sa limunovim sokom i vodom. Napravite pastu koja se može staviti na žulj. Omotajte to područje toplim ručnikom i prekrijte plastičnom vrećicom. Nakon otprilike 10 minuta, noge ostružite kamenom. Ako ste dijabetičar ili imate alergiju na aspirin, nemojte koristiti ovu metodu.

2. PASTA OD SODE

Dodavanje sode bikarbone u kupku za stopala može pomoći u liječenju žuljeva, ali postoji manje neuredan način. Pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom da napravite pastu i redovno je nanosite na žuljeve dok ne zacijele.

3. ČAJ

Prilikom namakanja žuljeva u vodu umiješajte čaj od kamilice ili ulje čajevca. Ovo će vam pomoći da osušite kožu i izliječite je od žuljeva.

4. Natrljajte kukuruznim škrobom

Žuljevi se mogu lako spriječiti. Natrljajte stopala kukuruznim škrobom kako biste ih održali suhima, što sprječava iritaciju žuljeva i druge moguće infekcije. Ova metoda također može smiriti bolne žuljeve i kurje oko.

5. Napravite omot od sirćeta

Namočite vatu u sirće i zalijepite je na žulj. Ostavite na području preko noći, a zatim to područje istrljajte kamenom. Uvjerite se da sirće dodiruje kalus, a ne okolnu kožu.

6. Natrljajte kriškama ananasa

Kore ananasa sadrže enzime koji mogu pomoći u omekšavanju i uklanjanju žuljeva. Stavite mali komad svježe kore ananasa preko kalusa i umotajte ga komadom tkanine da ostane na mjestu. Ovo treba raditi jednom uveče tokom jedne sedmice.

7. Aloa preko noći

Za ovaj trik možete koristiti ili list aloe ili čisti aloe gel. Nanesite mesnati dio biljke ili gel na kalus i prekrijte zavojem. Kalus bi sada trebao biti dovoljno mekan da se isturpija.

8. Ulje vitamina A i E

Vitamini mogu pomoći u liječenju vaše kože, čak i kada se koriste lokalno. Uzmite iglu i ubodite kapsulu vitamina A ili E. Sakupite ulje i nanesite ga na kalus. Uradite to prije spavanja i nastavite dok kalus ne zacijeli.

9. Nosite čarape (ili rukavice) sa specijalnim kremama ili vazelinom

Kreme ili losioni za piling mogu pomoći u liječenju žuljeva, posebno ako sadrže salicilnu kiselinu, ureu ili amonijum laktat. Osim toga, kreme za omekšavanje kože ili vazelin također mogu pomoći u omekšavanju žuljeva. Nošenje čarapa ili rukavica nakon nanošenja kreme može pomoći u zadržavanju vlage za žuljeve na stopalima ili rukama.

novi.ba