OVU NAMIRNICU BI BILO DOBRO UVRSTITI U ISHRANU: OBILUJE ANTIOKSIDANSIMA, A SADRŽI ČAK PET PUTA VIŠE KALCIJUMA OD MLIJEKA!

Zdravlje

Ova namirnica povoljno djeluje na cijeli organizam, kažu stručnjaci

Čia sjemenke su moćan izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove sjemenke izgledat ćete mlađe, postat ćete energičniji i osjećat ćete se mnogo zdravije i vitalnije.

One sadrže 20 posto proteina, 34 posto masti, 25 posto dijetetskih vlakana, a također, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

Zbog svega navedenog, vrlo su korisne za zdravlje cijelog tijela. Evo koje koristi imamo ako redovno jedemo čija sjemenke:

Smanjenje težine

S obzirom da apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospijevaju u želudac, kod čovjeka se stvara osjećaj sitosti, pa sasmim tim nećete imati “napade” gladi potrebu za nezdravom hranom, što će rezultirati smanjenjem kilograma, navodi Kurir.rs.

Čia sjemenke sadrže sve neophodne vitamine i hranjive sastojke, pa se smatraju vlo zdravim saveznikom mršavljenja.

Nutricionisti savjetuju da doručak ili večeru zamijenite pudingom od čia sjemenki. Sjemenke potpite u vodu i sačekajte da nabubre, a nakon toga dodajte i gusti jogurt . Možete dodati i neko sezonske voće i obrok je spreman.

Moćan su izvor kalcijuma

U čia sjemenkama nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mlijeku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Svako ko želi svoj organizam obogatiti kalcijumom, treba da proba ove sjemenke, jer organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih sjemenki. Ova dva minerala su vrlo korisna za zdravlje kostiju.

Obiluju omega-3 masnim kiselinama

Čija sjemenke imaju veliku količinu omega 3-masnih kiselina, a one su jako bitne za dobro stanje organizma.

Naučno je dokazano da mogu da umanje holesterol, poboljšaju rad srca, ali i utiču na popravljanje raspoloženja.

Pomaže da se održi mladoliki izgled

Zbog velike količine antioksidanasa, čia sjemenke povoljno utiče na izgled kože. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim sjemenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Vraća energiju

Ukoliko ih uvrstite u ishranu, osjetit ćete da imate mnogo više energije. Naročito se preporučuju sportistima.

hayat.ba