DA LI STE ZNALI DA SU ORASI OVOLIKO ZDRAVI?

Zdravlje

Orasi su odlična grickalica tokom cijele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Uz to što su odlični za međuobrok, ali i za naše zdravlje.

Naime, orasi imaju puno nutritivnih prednosti te se nalaze na popisu 30 najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti svaki dan, kao i na popisu najboljih namirnica za srce, kako prenosi Real Simple.

Imunološka podrška Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine , vlakna i magnezij, koji su svi važni za podršku nečijeg sustava i cjelokupnog zdravlja.

Orasi su također dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Zdrave masti

Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže gotovo potpuno zdrave, polinezasićene masti. Zapravo, orasi su jedini orašasti plod s visokom količinom ALA, što je povezano s blagodatima za zdravlje srca, zdravlje mozga i upale

Antioksidanti

Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola. To su biljni antioksidanti koji mogu igrati korisnu ulogu u promicanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje, upale i određene vrste raka.

Zdravlje crijeva

Ključan je za poticanje mikrobioma u crijevima. Istraživanja pokazuju da orasi mogu biti dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje crijeva i pospješuju rast korisnih bakterija.

Kognitivno zdravlje

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a znanstveni dokazi sugeriraju da uključivanje oraha kao dio zdrave prehrane može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja kako ljudi stare. Na primjer, prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition, Health & Aging, jedenje oraha može pomoći u poboljšanju uspješnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Upravljanje težinom

Određena hrana korisna je za pružanje osjećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu biti jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je s manjim debljanjem i manjim rizikom od pretilosti.

hayat.ba