Prve fotografije novog kineskog nosača aviona o kojem Zapad bruji mjesecima

Svijet

Prve fotografije novog kineskog nosača aviona o kojem Zapad bruji mjesecima

Fotografija suhog doka u Šangaju nastala je 14. juna u 7:21 sati prema koordiniranom svjetskom vremenu.

Pozivajući se na fotografiju američke tvrtke Planet Labs, portal specijaliziran za vojna pitanja The War Zone piše da bi Kina uskoro mogla porinuti svoj najnapredniji nosač avion koji trenutno nosi ime “Tip 003”.

Na fotografiji se vidi nosač avion Tip 003 koji se naočigled nalazi u posljednjoj fazi izgradnje. Vidi se i da je voda puštena u suhi dok u kojem se gradi nosač aviona. Katapulti su mu ukrašeni, a zastave razvučene. The War Zone piše da su se drugi kineski nosači i ratni brodovi gradili na sličan način.

Nosač aviona Tip 003 u šangajskom se brodogradilištu Jiangnan Shipyard gradi od sredine 2010-ih godina, a točan datum njegovog porinuća predmet je brojnih rasprava. Stručnjaci i promatrači tvrde da je moguće da je nosač aviona trebao biti porinut još prije dva tjedna. Naime, Šangajska uprava za sigurnost plovidbe objavila je da se pet komercijalnih brodova treba udaljiti od dijela brodogradilišta u kojem se gradi nosač aviona. To bi značilo da je moguće da se porinuće trebalo dogoditi za vrijeme Festivala zmajevih čamaca.

Collin Koh, znanstveni novak na Fakultetu za međunarodne studije “S. Rajaratnam” Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru, istaknuo da je moguće da nosač aviona biti porinut 15. lipnja jer predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping toga dana slavi rođendan te da bi porinuće bilo “prikladan poklon” za kineskog lidera.

Kina je za vrijeme Xijeva vodstva bitno modernizirala svoju vojsku i znatno povećala njezine kapacitete, a počela je voditi i agresivniju vanjsku politiku, pogotovo prema Tajvanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

n1