Erdogan najavio da će razgovarati o “žitnom koridoru” iz Ukrajine s Putinom i Zelenskim

Svijet

Erdogan najavio da će razgovarati o “žitnom koridoru” iz Ukrajine s Putinom i Zelenskim

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio da planira sljedećeg tjedna održati razgovore s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o sigurnom izvozu žitarica iz Ukrajine, prema videu njegovog sastanka s turskom omladinom koji je objavio predsjednički ured, a prenosi Tass.

“U toku je rat između Ukrajine i Rusije, a znamo da poljoprivredni proizvodi u velikoj mjeri dolaze iz ovih zemalja”, rekao je. “U ovoj fazi nemamo problema s tim, imamo 5 milijuna tona pšenice u našim skladištima, ali bismo željeli povećati te količine.”

“Sudjelovat ćemo u radu (na stvaranju sigurnog koridora za pošiljke poljoprivrednih proizvoda op.a.) ne samo za sebe, već i za treće zemlje”, nastavio je. “Pregovori su u tijeku. Sljedećih tjedan dana razgovarat ćemo sa Zelenskim i Putinom o tome koji se koraci mogu poduzeti.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da je Moskva spremna jamčiti nesmetan izvoz žitarica ako Ukrajina očisti vlastite luke od mina, te da bi mogla organizirati izvoz kroz luke koje kontrolira ruska strana: Berdjansk i Mariupolj.

geopolitika.news