Banka Rusije objavila da će moć platiti inozemni dug

Svijet

Banka Rusije objavila da će moć platiti inozemni dug

Rusija je u stanju isplatiti svoje vanjske dugove, rekla je sinoć guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina na konferenciji za novinare.

“S obzirom na financijska sredstva, imamo mogućnost platiti. Imamo i želju da isplatimo. Obično su problemi s plaćanjem državnih obveza uzrokovani proračunskim problemima. Nemamo takvih problema. Još jednom, imamo sva sredstva koja su nam potrebna da otplatimo svoje dugove”, rekla je, prenosi TASS.

No, prema Nabiullini, nije baš teče baš sve glatko. Ruski problemi proizlaze iz tehničkih izazova u otplati državnog duga u stranoj valuti, kao i zbog ograničenja međunarodnih bankarskih operacija. Naglasila je da ova situacija ne utječe na obveze države prema ruskim građanima i stanovnicima Rusije koji su kupili obveznice federalnog zajma.

Prema prognozi ekonomista za ruski medij Nezavisimaya Gazeta, ruski izvozni prihodi premašit će prošlogodišnje brojke. No, ne slažu se ni svi ruski ekonomski analitičar s tom prognozom. Sankcije, odlazak stranih tvrtki s ruskog tržišta i smanjenje izvoza mogli bi stati na kraj gospodarskim rezultatima koje je Moskva postigla u posljednjih 15 godina, rekla je glavna ekonomistica instituta IIF-a Elina Ribakova. Prema procjeni IIF-a, BDP Rusije će pasti za 15% u 2022., ili dvostruko više nego što predviđa Ministarstvo gospodarstva (pad od oko 8%). Očekuje se da će 2023. gospodarstvo nastaviti padati i smanjit će se za 3%, navodi IIF.

geopolitika.news