Plenković o optužnici iz Srbije: ‘Ovo je provokacija. Sve ćemo zamolnice koje dođu odbiti’

Region

Imamo mehanizme kojima ćemo zaštititi naše pilote, kao što smo to učinili i prošle godine. Procesiranje ratnih zločina – da, neovisno o nacionalnosti, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, rekao je Plenković

Ponavljam jasan stav Vlade, Zakon kojim je Srbija uspostavila tzv. kvazi univerzalnu nadležnost za države bivše SFRJ, za nas je apsolutno neprihvatljiva. To govorimo godinama i sve zamolnice koje će iz Srbije doći ćemo mi kao Vlada odbiti, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o optužnici iz Srbije protiv naših pilota u akciji Oluja.

Istaknuo je kako Srbija nije pokazala interes za suradnju o temi nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina u sklopu Povjerenstva osnovanog 2018. godine.

‘Ovo nije politika suradnje nego provokacija’

– Imamo mehanizme kojima ćemo zaštititi naše pilote, kao što smo to učinili i prošle godine. Procesiranje ratnih zločina – da, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevno-političke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje o ovoj temi. To je poruka Srbija, koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije i velikosrpske agresije Miloševićevog režima. Ovo nije politika suradnje i rješavanja problema već provokacije. Mi smo obavili razgovore s pilotima, stvari su jasne i čvrste, takve će i ostati – poručio je.

Govoreći o sankcijama SAD-a protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH, Plenković je rekao kako je prvi na to reagirao i tome se suprotstavio naš ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Mi smo izrazili i neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj i neutemeljenoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda i to još čelnika Federacije, gdje se, između ostalog, dovodi u pitanje sam smisao ovakve odluke ministarstva financija SAD-a budući da Čavara, s kojim sam jučer razgovarao, nema nikakve imovine ni računa u SAD-u. SAD jesu hrvatski partner i saveznik, međutim postoje situacije u kojima imamo različite stavove, ovo je jedna od njih – rekao je.

Podsjetio je da je Vlada ovog tjedna smanjila dodatno trošarine na gorivo te limit za marže proizvođača i distributera.

– Svim mjerama do sada smo po 50-litrenom spremniku uštedjeli našim građanima oko 114 kuna za benzin te oko 136 kuna za dizel. I dalje ćemo pratiti ovu situaciju, koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kako bismo izlazili ususret našim građanima – rekao je.

Podsjetio je i na nove izmjene zakona o mirovinama koje je predstavio ranije danas uz ministra Piletića.

– Ovim zakonom ćemo podići i najniže mirovine od 1. siječnja 2023. Korisnicima obiteljskih mirovina omogućavamo pravedniji izračun mirovina, kao i mogućnost korištenja dijela mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Predstavili smo i konkretne primjere, izračune, riječ je o oko 300.000 umirovljenika koji će dobiti veći prihod – poručio je.

Vlada je na sjednici donijela odluku o pomoći nakon nevremena i tuče koja je prije nekoliko dana pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. i 2024. godini za nabavu raketa Hydra za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior.

24sata