Vinogradar iz Klanjca: Šteta je 100 posto. Ovo je kataklizma i osiguranje to ne može pokriti

Region

Vinogradar iz Klanjca: Šteta je 100 posto. Ovo je kataklizma i osiguranje to ne može pokriti

Glasnogovornik Vlade izvijestio je jučer kako je premijer Plenković obećao županu Kolaru pomoć države u saniranju šteta nakon jakog nevremena koje je pogodilo šire područje Krapinsko-zagorske županije

Veliko nevrijeme praćeno snažnom i obilnom tučom zahvatilo je jučer područje grada Klanjca, općine Kumrovec i općine Zagorska Sela.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao nam je jučer kako su na teren morale izići i ralice jer je napadalo i preko 25 centimetara tuče te kako su vinogradi uništeni.

U petak je u Zagorje stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja sa županom Kolarom obilazi pogođena područja, a glasnogovornik Vlade Marko Milić izvijestio je kako je župana Kolara nazvao i premijer Andrej Plenković i obećao pomoć države u sanaciji šteta.

– To je jučer došlo iznenada. Nikada nismo imali ovakve tuče, ovo je jučer bilo kataklizmično – rekao je vinogradar iz Klanjca.

– Šteta je 100 posto. Mi osiguranje imamo, ali ovo osiguranje ne može pokriti. Sve je uništeno – dodao je.

– Taman čistimo dvorište od jučer. Sve nam je uništeno – rekli su nam Vilibald i Štefica iz Klanjca.

– Sve što smo imali je uništeno – od cvijeća do paradajza. Srećom kući nije ništa, a mislili smo da će nam prozore istrgnuti kako je bilo. Pas se isto jako prepao, inače je u dvorištu, ali smo ga jučer uveli u kuću – priča Štefica.

– Razbio mi se dio krova na kući. Bilo je toliko jako da mi je kante razbacalo po dvorištu. I voćnjak i vrt su mi uništeni, stablo kruške mi se srušilo. Taman su krenule i jabuke, ali i one su potpuno uništene sada – rekao nam je Alvin iz okolice Kumrovca.

Auto mu je zapeo u blatu u dvorištu i morali su ga traktorom izvlačiti van.

– Šteta je 100 postotna. Svi poljoprivredni nasadi su oštećeni. Ni najstariji mještani ovog kraja ne pamte ovakvo nevrijeme – rekao je župan Željko Kolar.

– Strašno je da je jedan dio nasada toliko oštećen da će se morati baciti van – dodao je Kolar.

– Jutros u 6 sati službe su nastavile sa saniranjem šteta i čišćenjem. Zahvaljujem se svim kolegama, gradonačelnicima i načelnicima koji pomažu i nadam se da je ovo kraj, da nakon ova 2 tjedna više ovakvih susreta nećemo imati. Ono što ohrabruje je odluka Vlade da žele što prije pomoći ljudima i vjerujemo da će se to ostvariti – rekao je Kolar.

– Jako su velike štete i u Kumrovcu i to ne samo na nasadima već i na zgradama i kućama. Hrvatska mislim da ne pamti da u šestom mjesecu morate angažirati ralice da čiste put i da bi uspostavili ponovno promet. Moram pohvaliti i vatrogasne postrojbe i sve službe koje su se uključile u sanaciju – rekao je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

– Siguran sam da će nam i Vlada i županija pomoći da ovo saniramo – dodao je Šplajt.

– Pomoć Vlade će biti brza i olakšavajuća da što više pomognemo našim poljoprivrednicima. Prošlo je tjedan dana otkad su nastradali usjevi u Varaždinskoj županiji, a i tada je već bilo šteta i u Krapinsko-zagorskoj. Svima kojima su značajno oštećeni usjevi pomoći ćemo putem programa mjera ruralnog razvoja. Prošle godine smo uveli i poseban program pomoći za saniranje gubitka prihoda – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Ministarstvo nije nadležno za protugradnu obnovu. Ali nama su stručnjaci dostavili istraživanja u kojima se navodi da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit. Nema razloga da se tu išta skriva i mislim da trebamo imati povjerenja u znanost. Taj sustav se napustio na nacionalnim nivoima. On postoji u još nekim zajednicama, ali na lokalnim ne na nacionalnim razinama – rekla je Vučković.

Podsjetimo, u četvrtak popodne Zagorje je pogodilo snažno nevrijeme praćeno obilnom tučom. Prizori su bili katastrofalni, u Kumrovcu je palo toliko leda da su ceste bile zatrpane i u potpunosti bijele.

– Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bi ovo opisao. Sada je već mrak, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro – rekao je jučer gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada, Viktor Šimunić odmah je jučer otišao u obilazak terena. Za Hinu je potvrdio da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bio bijel. Osobno je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usjevi uništeni, no, prava procjena znat će se tijekom idućih dana.

24sata