EVO DA LI JE OPASNIJE JESTI STOJEĆI ILI SEDEĆI: Gastroenterolog sve bacio u ŠOK

Zdravlje

EVO DA LI JE OPASNIJE JESTI STOJEĆI ILI SEDEĆI: Gastroenterolog sve bacio u ŠOK

Da li je zdravije jesti dok stojimo ili sedimo? Šta o tome kaže gastroenterolog Pejton Berukim. Prema njegovim rečima, nekoliko malih promena se dešava u varenju kada žvaćemo i gutamo dok stojimo.

– Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca gde je ona potrebna zbog varenja. Kao rezultat, varenje možda neće tako dobro da funkcioniše, pa možete da doživite i nadutost i probleme sa varenjem”, rekao je dr Berukim i dodao da se sličan efekat javlja ako se krećete odmah nakon jela, jer tada dolazi do bržeg varenja i lošije apsorpcije nutrijenata.

Međutim, to, kako kaže, nije ništa zbog čega bi trebalo da se uzrujavate.

Ako jedete dok stojite, verovatno ćete i brže žvakati i gutati što može da dovede do nekih posledica.

Kako dr Berukim navodi, što brže jedete, veće su šanse da ćete progutati i dosta vazduha, a to svi znamo vodi do pojave gasova.

– Brzo, ali nedovoljno žvakanje i gutanje može da dovede do grčeva u stomaku, jer je u tom slučaju želucu potrebno više vremena da razgradi i svari hranu. Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete da pronađete olakšanje, lekar savetuje da sednete kad jedete umesto da stojite i posmatrate da li simptomi prolaze.

Šta će se desiti ako sedite i jedete?

Kada sedite dok jedete i ostavite sebi vremena da uživate u jelu, možete da očekujete nekoliko dobrobiti za vaše varenje Kako će žvakanje i gutanje hrane u stojećem položaju uzrokovati neke nuspojave, poput neprijatnog osećaja u stomaku, male promene mogu da poboljšavaju varenje.

No, dr Berukim dodaje i da će u tom slučaju i vaše mentalno zdravlje profitirati.

Prema rezultatima studija objavljene u magazinu Journal of Integrative Medicine zaključeno je da će svesno konzumiranje hrane održati simpatički nervnii sistem u dominaciji što će pomoći i autonomnom nervnom sistemu da varenje funkcioniše kako treba.

Drugim rečima, stres dokazano ometa gastroenterološke mehanizme, pa možemo reći da će creva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crevima kada se nađe u problemu.

Jasno se može zaključiti da želudac ili creva koja nisu dobro mogu da budu u tom stanju, jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom. Bilo da jedete sami ili u društvu, ako jedete dok sedite, vaše iskustvo će biti bolje i u hrani ćete uživati.

Da li je uvek potrebno da sedimo dok jedemo?

Stajanje dok jedete ponekad može da eliminiše i želudačne probleme. Lekar podseća da su gorušica i refluks najčešći problemi sistema za varenje.

Refluks se javlja kada dođe do povećanog pritiska na želudac te se javlja osećaj pečenja u grlu ili u ustima. Kako bi se taj pritisak smanjio, nakon obroka nemojte odmah da legnete i u tom položaju da provedete nekoliko sati.

– U tom scenariju je pametnije da stojite dok jedete, jer tako možete da smanjite spomenuti pritisak i posledice – objašnja dr Berukim.

(espreso.co.rs)