DOKTORICA STEFANOVIĆ UPOZORAVA: Ako ovako uzimate bijeli luk, možete imati opasne posljedice

Zanimljivosti

DOKTORICA STEFANOVIĆ UPOZORAVA: Ako ovako uzimate bijeli luk, možete imati opasne posljedice

Bijeli luk je često ljekovit, ali može da napravi i “haos” u organizmu… naročito ako se odlučite da gutate po cijrli čen, kako neki rade…

Moćno dejstvo bijelog luka već je svima poznato, pa ga narod koristi u najrazličitije svrhe – za jačanje imuniteta, borbu protiv virusa, ali i obaranje visokog pritiska. Popularni recepti su preplavili internet, a na opasnost koja se krije iza neselektivne primjene upozorila je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu.

“Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju”, rekla je dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS.

“Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna ljekovita sredstva bez konsultacije sa ljekarom.

Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savjete na internetu i primjenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po cijeli čen bijelog luka. To za posljedicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali bijeli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati”, upozorila je dr Stefanović.

Ona podsjeća da se i o narodnim lijekovima treba posavjetovati sa ljekarom.

novi.ba