DNO PEGLE VAM JE ZAGORILO I OSTAVLJA FLEKE NA ODJEĆI: Uzmite ovu namirnicu i samo utrljajte, očistit će se samo

Zanimljivosti

DNO PEGLE VAM JE ZAGORILO I OSTAVLJA FLEKE NA ODJEĆI: Uzmite ovu namirnicu i samo utrljajte, očistit će se samo

– Čista se ploča za peglanje treba glatko da se kreće po odjeći, bez povlačenja i ostavljanja tragova – kažu stručnjaci iz jedne kompanije koja proizvodi pegle, a savetuju i kako očistiti ploču bez puno muke i novca.

Za manje intenzivno čišćenje preporučuju jednostavnu mješavinu sapuna i vode. Sve što treba da uradite je da izribate peglu spužve umočenim u vodu sa sapunom, ali napominju i da ne koristite grubi dio spužve jer bi mogao da ošteti ploču pegle. Što se tiče onih tvrdokornih mrlja, alkoholno sirće i pasta za zube mogli bi da pomognu.

Pasta za zube

Ako ploča i dalje nije čista nakon vode i sapuna, stručnjaci kažu da bi pasta za zube mogla da pomogne da uklonite preostale mrlje. Prije nego što počnete, najbolje je isprobati metodu na vrlo malom dijelu ploče prije čišćenja ostatka. Kada se pegla osuši uzmite malo paste za zube i istrljajte je po cijeloj površini ploče, koristeći staru krpu. Zatim očistite pastu za zube vlažnim spužvom ili krpom.

Alkoholno sirće

Pomiješajte jednaku količinu alkoholnog sirćeta i soli u šerpi. Lagano zagrijte smjesu, ali nemojte da prokuha. Uzmite gumene rukavice i umočite spužvu u smjesu. Nježno trljajte mrlje na ploči kako biste ih uklonili. Isto kao i s pastom za zube, preporučuje se da prvo isprobate na malom dijelu ploče pegle prije nego što nanesete na cijelu.

novi.ba