Gotova istraga: Letjelica koja je pala na Zagreb je dorađena. Umjesto kamere imala bombu

Region

Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere, a stručnjak Josip Milošević tvrdi da je bomba eksplodirala nanijela bi veliku štetu u 50 metarskom krugu

Vojna letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i naoružana, pokazala je istraga, objavio je Dnevnik Nove TV.

Naime, letjelica koja je pala kod studentskog doma Stjepan Radić prije više od mjesec dana, imala je bombu ugrađenu umjesto kamere.

– Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja. Zatraženo je i mišljenje zrakoplovno – tehničke struke – izvijestili su.

Zagrebački tužitelji završno izvješće još ne žele komentirati, a javnosti će biti pokazani dijelovi koji su pronađeni kao i sve ono što je od bombe ostalo. To bi trebalo otkriti je li doista bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, ali i što je točno eksplodiralo.

– Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki – istaknuo je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Da nije bilo tragova eksploziva na fragmentima potvrdio je raniji balistički nalaz koji je vještačio neovisni Centar Ivan Vučetić.

Milošević ističe da stručnjaci svaki zaključak moraju potkrijepiti dokazima.

– Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip zrakoplova i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno – napominje Milošević.

Još uvije nije poznato tko je lansirao letjelicu, no poznato je kako je preletjela tri NATO države. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Navodno bi u srijedu iz Županijskog državnog odvjetništva trebali predstaviti detalje istrage.

24sata