“Počelo preslagivanje kockica, Vučić više neće moći igrati igru s Dodikom”

Region

“Počelo preslagivanje kockica, Vučić više neće moći igrati igru s Dodikom”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je ispravnu odluku danas, rekao je Erol Avdović u N1 specijalu. Dodao je kako je bio ohrabren britanskim sankcijama za koje je rekao da je to bio “zemljotres”.

“Kada se poslije dužeg vremena oglasio državni sekretar SAD i komentirao zbog čega su sankcije, on je pozdravio zajednički rad sa svojim američkim partnerima u Evropi, a na prvo mjesto stavio je Veliku Britaniju. To je liderska uloga Velike Britanije”, rekao je Avdović.

Istakao je kako je ključno rješavanje dugotrajne bh. krize u rukama tri zemlje: Velike Britanije, Njemačke i SAD.

“On će (Schmidt, op.a.) kada ode u Beograd i susretne se s Aleksandrom Vučićem biti u dosluhu, na fonu onoga što je već kao značajnu poruku iz Berlina poslala Annalena Baerbock – da se Srbija neće moći priključiti evropskom bloku ako ne podrži sankcije rusije. Vidite kako je samo jedna odluka, prvo britanska i američka, pa odluka Visokog predstavnika počela preslagivanje kockica u regionu. I to ide sve do Beograda. To je poruka da Vučić neće više moći igrati igru s Dodikom. Morat će se jasnije odrediti prema tom najznačajnijem proruskom remetilačkom faktoru na Balkanu”, rekao je Avdović.

Dodaje da je Njemačka sada na potezu za sankcije.

“Pored svih oštrih poruka sada treba odlučiti da fakturišu sankcije, ne samo Dodiku, možda i Cvijanović. Ali prije svega Dodiku jer ima poslovni interes. Njegova poslovna imperija je vezana Austriju, možda i Njemačku. Govori se o šest zemalja, ne bih se usudio prognozirati, ali stavimo to u kontekst da svi koji su zaslužili sankcije moraju se suočiti s tim. London i Washington čekaju na tu Evropu”, zaključio je.

n1