Njemačka poziva na isporuku teškog naoružanja Ukrajini

Svijet

Njemačka poziva na isporuku teškog naoružanja Ukrajini

Njemačka je u ponedjeljak rekla da bi europske zemlje trebale poslati teško naoružanje i više vojne opreme Ukrajini zbog straha da će Rusija uskoro intenzivirati napade u istočnoj regiji Donbas, prenosi Anadolu Agency.

“Ukrajini je potrebna daljnja vojna potpora za obranu”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

“Jasno je da Ukrajini treba dodatna vojna oprema, posebno teško naoružanje. Sada nam treba kreativnost i pragmatizam (filozofski stav koji smatra da su ideje dobre samo kao plan djelovanja i da imaju vrijednost prema učinku – ili prema koristi op.a), nije vrijeme za isprike”, naglasila je, dodajući da će Njemačka nastaviti svoje napore u bliskoj suradnji sa saveznicima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u više je navrata pozivao zapadne zemlje da povećaju ukrajinske zalihe teškim oružjem, sustavima protuzračne obrane, tenkovima i avionima.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell upozorio je ranije u ponedjeljak da će se rat u narednim danima vjerojatno intenzivirati.

“Ruske trupe se gomilaju na istoku kako bi pokrenule napad na Donbas. Ukrajinci su toga itekako svjesni. Dakle, bojim se da će se sljedećih dana rat na Donbasu pojačati”, rekao je novinarima u Luksemburgu.

Podsjećamo, Rusija tvrdi da je tijekom vikenda uništila nekoliko sustava protuzračne obrane u Ukrajini, u onome što se činilo kao ponovni pokušaj da se stekne zračna nadmoć i uništi ukrajinsko oružje koje je Kijev opisao kao ključno uoči široke ruske ofenzive na istoku, prenosi AP.

geopolitika.news