EVO KOLIKO VODE DNEVNO JE POTREBNO ORGANIZMU

Zanimljivosti

Ljudi koji ne piju dovoljno vode svaki dan povećavaju rizik za smrtonosnu bolest. Naučnici pozivaju ljude da uzimaju šest do osam čaša svaki dan kako bi spriječili rizik od zatajenja srca.

Zatajenje srca nastaje kada srce nije u stanju da pravilno pumpa krv po tijelu, obično zato što je postalo slabo ili ukočeno.

To je dugotrajno stanje koje se obično pogoršava tokom vremena.

Slično smanjenju unosa soli, konzumiranje dovoljno vode i hidratacija su načini da podržimo naša srca i mogu pomoći u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih bolesti – rekla je dr. Natalia Dmitrieva, vodeći autor nove studije.

Dr. Dmitrieva, istraživač na Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, predvodila je tim koji je proučavao skoro 12.000 odraslih Amerikanaca.

Bili su u dobi između 45 i 66 godina i imali su zdravstvene kartone od 25 godina. Na početku studije nisu imali zatajenje srca, dijabetes ili gojaznost. Oko 1.366 (11,56 posto) kasnije je razvilo srčanu insuficijenciju, koja je češća s godinama.

Tim je procijenio nivoe natrija u krvi, koji se povećavaju kada je nečiji nivo tečnosti nizak.

Normalan raspon natrija u serumu je između 135 i 146 miliekvivalenata po litru (mEq/L). Ali oni sa nivoom od oko 143 mEq/L u srednjim godinama imali su 39 posto povećan rizik od srčane insuficijencije, u poređenju sa onima sa nižim nivoima.

Za svaki porast natrija u serumu za 1 mEq/L od normalnog raspona, šanse za dijagnozu su porasle za pet posto.

Podaci su također pokazali da su stariji od 70 godina sa nivoom natrija od 143 mEq/L imali 62 posto veću vjerovatnoću da razviju hipertrofiju lijeve komore – zadebljanje srca.

Rani nalazi ukazuju na to da hidratacija može pomoći u sprečavanju ili usporavanju napredovanja promjena u srcu koje mogu dovesti do zatajenja.

Tečnosti – bilo da je u pitanju voda, čaj ili tikva – neophodne su za niz tjelesnih funkcija, uključujući pomoć srcu da efikasno pumpa krv. Održavanje hidratacije ključno je za podržavanje funkcije krvnih žila, a time i cirkulacije.

Istraživači su preporučili dnevni unos tečnosti od 6-8 čaša za žene i 8-12 čaša za muškarce.

hayat.ba