RAZLOZI ZAŠTO TREBATE JESTI VOĆE SVAKI DAN

Zanimljivosti

Stručnjaci smatraju da bi svakog dana trebali jesti dvije šolje voća. Istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da samo jedna od 10 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama konzumira preporučenu količinu voća ili povrća.

Voće sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i fitonutrijenate, koji jačaju imunološki sistem. Svakodnevno jedenje voća smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, reguliše krvni pritisak pa čak i spriječiti neke vrste raka, prenosi Eat This, Not That.

Kupine, narandže i šljive su naročito dobre za gastrointestinalni trakt. Pored toga, dijetalna vlakna u spomenutim namirnicama sprječavaju probleme s probavom i čine da duže budemo siti.

Tajna blistave kože nije u kozmetičkim preparatima, nego u voću. Ono sadrži antioksidanse koji štite ćelije i smiruju bilo kakvu vrstu upale. Jedite namirnice bogate vitaminom C, kao što su narandže, jagode i kivi.

Voće je idealno za hidratizaciju. Naravno, lubenice prednjači u ovo kategoriji jer sadrži veliku količinu vode. Na drugom mjestu je dinja. Tečnost, između ostalog, pomaže u normalizaciji otkucaja srca.

Ukoliko pokušavate izgubiti kilograme, vjerovatno ste se klonili voća jer mislite da sadrži previše šećera i ugljikohidrata. Ipak istraživanje sprovedeno u Kanadi, u kojem je učestvovalo više od 26.000 ljudi, pokazalo je da oni koji jedu puno voća značajno gube tjelesnu mast.

hayat.ba