RUSIJA U BUDŽETU OHR-A UČESTVUJE SA 63.000 EURA, NEPOZNATO DA LI SU UPLATILI TAJ IZNOS

Svijet

Budžet Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) za ovu godinu iznosi nešto više od 5,3 miliona eura.

Prema podacima koje objavljuje dw.com, a koje su dobili od OHR-a Ruska Federacija u tom budžetu učestvuje sa najmanjim iznosom. Pojedinačno po zemljama, najviše sredstava izdvajaju Sjedinjene Američke Države – 22 odsto. Evropska unija učestvuje sa 47 odsto, SAD 22, Japan 10, Velika Britanija 6,6, Kanada 3 posto i Rusija sa 1,2 posto.

Finansijsko učešće Rusije u ovom tijelu je oko 63 hiljada eura, godišnje. Iz OHR-a redakciji dw.com nisu potvrdili ali ni demantovati da li je Rusija uplatila “članarinu” za ovu godinu, a o tom detalju ne oglašava se ni ruska strana.

Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy nedavno je tokom posjete Banjoj Luci kazao da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora zemalja članica PIC-a.

On je naveo i da Rusija nije uplatila članarinu, tako da je za pretpostaviti da se Rusija “povukla iz PIC-a”, rekao je amabasador SAD-a u BiH, upućujući novinare, da za sve dalje informacije “pitaju Ruse”.

Iz Ambasade Rusije u BiH demantovali su ove navode, ali bez iznošenja detalja. Poručili su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i da ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u radu ovog tijela.

hayat.ba