Ko su misteriozne Putinove kćerke kojima Amerika uvodi sankcije?

Svijet

Ko su misteriozne Putinove kćerke kojima Amerika uvodi sankcije?

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije ruskim finansijskim institucijama i pojedincima, uključujući dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina. Cilj sankcija je povećanje ekonomskog pritiska na Rusiju i samog Putina nakon užasnih prizora iz ukrajinskog grada Buče.

Kako navodi CNN, pozivajući se na visokog zvaničnika Bijele kuće, kćerke ruskog predsjednika su na spisku za sankcionisanje jer se vjeruje da ruski predsjednik možda krije dio svoje imovine kod njih. Ne precizirajući koja bi Putinova imovina bi mogla da se krije kod Marije Vorontsove i Katarine Tihonove, zvaničnik je rekao da je ta praksa uobičajena među ruskom elitom.

Ko su Putinove kćerke?

Iz prvog braka sa Ljudmilom, Vladimir Putin ima dve kćerke – Mariju i Katarinu. Godinama nije bilo moguće pronaći čak ni fotografiju Putinovih nasljednica. Jedna od rijetkih prilika kada je govorio o svojim kćerkama bila je 2015. godine. Tada je naveo da obje žive u Rusiji i da “nikad nisu živjele nigdje drugdje trajno“.

“Studirale su samo na ruskim univerzitetima. Ponosan sam na njih. Nastavljaju da studiraju i rade. Moje kćerke tečno govore tri evropska jezika. Jedna od njih čak govori jedan ili dva orijentalna jezika. Prave svoje prve korake i uspješne su”, rekao je.

Ipak, mnogi misle da ovo nije tačno. Putin je tokom 1980-tih živio sa porodicom u Drezdenu kao agent KGB-a. Kasnije su se preselili u Sankt Peterburg, gdje su Putinove ćerke navodno išle u njemačku školu. Priča se da ih je Putin kasnije po završetku školovanja poslao nazad u Njemačku, jer se plašio za njihovu sigurnost.
Jekaterina ili Katarina Tihonova

Katarina Tihonova (35) je mlađa Putinova kćerka. Rođena u Drezdenu, a odlučila je da umjesto očevog prezimena ponese prezime svoje bake po majci.Katarina vodi kompaniju “Inopraktika“ i zamjenica je direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema pri Moskovskom državnom univerzitatu. Sam naučni centar vrijedan je 1,7 milijardi dolara. Doktorirala je fiziku i matematiku. Zanimljivo je da se bavi plesnom akrobatikom i veoma je uspješna u tome.

Za milijardera Kirila Šamalova, sina Nikolaja Šamalova suvlasnika banke Rusije, udala se 2013. godine, a mediji su pisali da se par razveo 2018. godine.

U vrijeme zajedničkog života par je posjedovao imovinu vrijednu oko dvije milijarde dolara. Tabloidi su pisali da je Tihonova inicirala razvod pošto je Šamalov prevario sa nekadašnjom ljubavnicom Žanom Volkovom kojom se kasnije, poslije razvoda od Tihonove i oženio.

Marija je starija kćerka ruskog predsjednika. Rođena je u Sankt Peterburgu i danas ima 36 godina. Porodica i prijatelji je navodno zovu Maša, a to je ujedno i ime Putinove majke. Studirala je na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu gdje je završila biologiju, a studirala je i medicinu u Moskvi. Mediji su pisali da je Vorontsova navodno Putinova savjetnica u genetskom inžinjeringu.

Živjela je u Nizozemskoj jedno vrijeme, odakle je porijeklom i njen partner biznismen Jorit Fasen sa kojim ima i dijete. Putin je jednom prilikom pomenuo da ima unuke, ali nije dao više detalja o tome. Istakao je da želi da njegovi unuci odrastaju normalno, a ne kao prinčevi.

Kao i o mnogim Putinovim bliskim saradnicima i o Marijinom mužu se ne zna mnogo. On je radio za Gazprom, rusku naftnu i gasnu kompaniju, kao izvršni direktor, nakon što je završio arhitekturu univerzitetu u Hagu.

Newsweek je svojevremeno objavio da je stan u kojem je živjela Marija koji se nalazi nedaleko od Haga prodat za tri miliona dolara. Maša od 2015. godine živi u Moskvi. Godine 2014. stanovnici Nizozemske su navodno pozvali da se Vorontsova protjera iz zemlje nakon što su proruski pobunjenici u Ukrajini oborili let kompanije Malesia Airlines.
Putinova navodna vanbračna djeca

Pored dvije kćerke iz prvog braka, šuška se da Putin ima i vanbračnu djecu.

Elizabeta Krivonogih ili Luiza Rozova našla se u centru pažnje prošle godine, jer su mediji pisali kako je ona Putinova vanbračna kćerka, koju je dobio iz afere sa bivšom čistačicom. Ova djevojka je rođena 2003. godine tokom Putinovog prvog mandata u Kremlju, dok je još bio oženjen.Njena majka je Svetlana Krivonogih, nekada čistačica, a sada milionerka koja posjeduje brojne luksuzne nekretnine u Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju. Krivonogih nikada nije komentarisala tvrdnje da je njenoj kćerki otac moćnik iz Kremlja.

Svjetskim medijima i po društvenim mrežama kruže fotografije ove tinejdžerke, a ono što je mnogima zapalo za oko jeste to koliko liči na ruskog predsjednika.Nakon što su procurile vijesti o Putinovom navodno “tajnom djetetu“, njegov glasnogovornik se oglasio i istakao da ove tvrdnje “nisu baš uvjerljive“.Međutim, pojedinci smatraju da Rozova nije Putinovo najmlađe dijete. Ruski predsjednik je godinama povezivan sa Alinom Kabaevom – ruskom olimpijskom gimnastičarkom. Nagađanja o njihovoj vezi su počela još 2008. godine.

Kada se Putin razveo od Ljudmile, mnogi su kao razlog za krah tog braka vidjeli upravo Kabajevu. Mediji su pisali da je gimnastičarka bila trudna 2015. godine, što je izazvalo glasine da nosi Putinovo dijete.

New York Post tvrdio je 2013. godine da Putin sa Alinom ima trogodišnjeg sina i djevojčicu koja se rodila u novembru 2012. godine. Daily Mail je 2019. godine objavio vijest da se Alina navodno ponovo porodila i da je rodila blizance. Alina se nikada do sada nije oglašavala na tu temu.

novi.ba