Građanski rat u Jemenu: Najavljeni pregovori između Irana i Saudijske Arabije

Svijet

Građanski rat u Jemenu: Najavljeni pregovori između Irana i Saudijske Arabije

Iran je spreman nastaviti pregovore sa Saudijskom Arabijom kako bi riješili međusobne razlike, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Xinhua.

“Spremni smo za nastavak razgovora i rješavanje razlika. Svoje stavove smo u pisanom obliku dostavili saudijskoj strani, a oni bi trebali izraziti svoje stavove”, rekao je Saeed Khatibzadeh na svojoj tjednoj konferenciji za novinare.

Ponovio je da Iran pozdravlja prekid vatre u Jemenu te dodao da bi ratno stanje “moglo biti dovršeno početkom dijaloga između jemenskih političara i trebali bismo pričekati rezultate.”

Nakon što je UN podržao uvođenje dvomjesečnog primirja u Jemen, Khatibzadeh je u subotu izrazio nadu da mirovna inicijativa može biti uvod u potpuno ukidanje opsade jemenskog naroda i uspostavu trajnog primirja kako bi se pronašlo političko rješenje za krizu.

Jemen je zapeo u građanskom ratu od kraja 2014. kada je milicija Huti, koju podržava Iran, preuzela kontrolu nad nekoliko sjevernih provincija i potjerala vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koju podržava Saudijska Arabija, iz glavnog grada Sane.

Građanski rat u Jemenu, jednoj od najsiromašnijih zemalja arapskog svijeta, postao je još nasilniji od početka ove godine. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja podržava službenu vladu zemlje provela je sedam godina boreći se protiv pobunjeničke skupine zvane Huti. Prema Ujedinjenim narodima, rat je ubio desetke tisuća ljudi, raselio 4 milijuna i gurnuo zemlju na rub gladi.

geopolitika.news