Zelenski: Ljude su bacali u bunare, palili, gazili tenkom, a žene silovali i ubili pred djecom

Svijet

Zelenski: Ljude su bacali u bunare, palili, gazili tenkom, a žene silovali i ubili pred djecom

Potreban nam je krug zemalja koji će nam u roku od 24 sata dati bilo kakvo oružje, naglasio je te upitao gdje su jamstva koja UN treba jamčiti

Volodimir Zelenski u utorak se obratio Vijeću sigurnosti o zločinima u Buči.

Održao je govor te upitao UN gdje je sigurnost koju Vijeće sigurnosti treba dostaviti.

– Gdje je mir? Gdje su ona jamstva koja UN treba jamčiti? – upitao je.

– U ponedjeljak sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Ne postoji zločin kojeg Rusi tamo nisu počinili. Ruska vojska je tražila i namjerno ubijala svakoga tko je služio našoj zemlji. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele obitelji i pokušali su spaliti tijela. Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici -rekao je.

– Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni ići do kraja. Potreban nam je krug zemalja koji će nam u roku od 24 sata dati bilo kakvo oružje – kazao je Zelenski.

Istaknuo je kako se ruski odgovor na optužbe već zna.

– Okrivit će sve osim sebe. Iznijet će razne teorije tako da nitko zapravo ne može znati što se zaista dogodilo. Mi imamo konkretne dokaze, imamo satelitske snimke – dodao je.

– Neki od njih su strijeljani na ulici, drugi su bačeni u bunare. Pa umiru. Oni su u patnji. Ubijani su u stanovima, kuće su dignute u zrak granatama. Civile su tenkovima smrskali dok su sjedili u svojim automobilima nasred ceste samo iz svog zadovoljstva. Odsjekli su udove, prerezali grkljane. Žene su silovane i ubijane pred njihovom djecom – rekao je.

Dodao je da svijet ima posla s državom koja pretvara veto na Vijeće sigurnosti UN-a u pravo na smrt.

24sata