Ukrajinci srušili ruski helikopter i objavili snimke: Pozdravite se s letjelicom od 16 mil. dolara!

Svijet

Ukrajinci srušili ruski helikopter i objavili snimke: Pozdravite se s letjelicom od 16 mil. dolara!

Ukrajinci od početka invazije koriste društvene mreže kako bi ukazali na brojne ruske zločine, ali i kako bi svojim vojnicima podignuli moral. ‘Naši heroji uništavaju ruski helikopter’, stoji u opisu snimke…

Naši heroji iz 95. zračno-jurišne brigade raketom Stugna-P srušili su u utorak ujutro ruski helikopter Ka-52. Helikopter je srušen kod Izjuma, objavio je na svojem Twitter profilu Antun Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Ova snimka brzo se širi društvenim mrežama i, naravno, izazvala je lavinu komentara.

– Protutenkovska raketa od 100.000 dolara koja je srušila helikopter od 16 milijuna dolara (dolara ne rublji). Nije loše – stoji u jednoj od ‘lajkanijih’ objava.

Helikopter Ka-52 nasljednik je modela Ka-50, kolokvijalno poznatog i kao “crni morski pas”. Riječ je o borbeno-izviđačkom helikopteru. Originalni Ka-50 napravljen je kao odgovor na američki jurišni helikopter AH-64 Apache. Njegova cijena je oko 16 mil. dolara.

Stugna-P, protutenkovska raketa kojom je oboren helikopter poznata je i pod nazivom “Skif”. Tijekom dana mogu se koristiti za napade na područja udaljena do 5 kilometara, ali i u bliskim sukobima (do 100 metara). Novi model u upotrebi je od 2018. godine, a osim Ukrajine, u kojoj je izumljen, koriste ga još u Maroku, Saudijskoj Arabiji i Alžiru.

24sata