Medij: Usprkos sankcijama, Rusija može zaraditi čak 320 milijardi dolara 2022.g.

Svijet

Medij: Usprkos sankcijama, Rusija može zaraditi čak 320 milijardi dolara 2022.g.

I dok se Europska unija, koja sama grca u sve većim problemima zbog sankcija, upravo sprema usvojiti novi – peti paket proturuskih sankcija (vjerojatno će utjecati na leasing zrakoplova, uvoz i izvoz mlaznog goriva, proizvoda od čelika i luksuzne robe), američki Bloomberg predviđa da će Rusija ove godine od izvoza energenata zaraditi više od 320 milijardi dolara, što je za trećinu više nego prošle godine. I sve to, usprkos sankcijama SAD-a i Europe. Evo o čemu se radi:

Bloomberg predviđa kako Rusija, usprkos stanja oko Ukrajine i zapadnih sankcija, može zaraditi više od 320 milijardi dolara od izvoza nafte i plina 2022. godine, što je oko 35% više nego godinu dana ranije.

Goldman Sachs Group Inc i Institut za međunarodne financije (IIF) očekuju rekordan suficit tekućeg računa u Rusiji 2022. od 205 milijardi dolara.

Rusko gospodarstvo imalo je teškoće tijekom prvog mjeseca specijalne operacije u Ukrajini, ali bi se još uvijek moglo pojaviti sa zvjezdanom trgovinskom i platnom bilancom ako svi ruski glavni trgovinski partneri ne zatvore slavine za njen izvoz energije.

Prema prognozi najveće međunarodne financijske istraživačke institucije, Washingtonskog instituta za međunarodne financije (IIF), Rusija bi 2022. mogla očekivati ​​rekordan suficit tekućeg računa, koji bi, prema IIF-u, mogao doseći 240 milijardi dolara.

“Najveći pokretač viška tekućeg računa u Rusiji i dalje izgleda vrlo snažno”, rekao je tim ekonomista IIF-a na čelu s Robinom Brooksom u izvješću.

Međutim, ovi izračuni mogu se promijeniti u slučaju potpunog embarga na prodaju ruskih energenata. I bez toga ruska proizvodnja i izvoz nafte već padaju, a Međunarodna energetska agencija (IEA) predviđa da bi Rusija u travnju mogla izgubiti gotovo četvrtinu proizvodnje nafte.

Mnogi tradicionalni kupci također traže druge opcije i odlučuju ne potpisivati nove ugovore o opskrbi iz Rusije usred široko rasprostranjene osude ruske specijalne operacije u Ukrajini. Drugi veliki uvoznici, poput Indije, dobivaju velike popuste, navodi dalje Bloomberg.

Specijalna operacija u Ukrajini šokirala je Njemačku i njezine saveznike iz Europske unije, prisilivši ih na radikalnu promjenu energetske politike. EU žuri smanjiti svoju ovisnost o Rusiji. No, u tom kontekstu značajno je da se u ovom trenutku Njemačka – najveće europsko gospodarstvo – protivi sankcijama ili političkom pritisku koji bi mogao dovesti do potpunog energetskog embarga. Samo je nekoliko zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, nametnulo izravne zabrane uvoza energije iz Rusije

Nafta i plin čine otprilike polovicu ruskog izvoza i donijeli su oko 40% proračunskih prihoda prošle godine.

Scott Johnson iz Bloomberg Economics–a kaže slijedeće: “Prihodi od ugljikovodika pravi su spas za rusko gospodarstvo, pomažu u ublažavanju učinaka strogih sankcija i sprječavanju krize platne bilance. Ali čak i bez energetskog embarga, inflacija u zemlji vrtoglavo raste kao i duboka recesija.”

Međutim, kombinacija deprecijacije rublje i više cijene nafte denominirane u dolarima donijet će dodatnih 8,5 bilijuna rubalja (103 milijarde dolara) u ruski proračun ove godine, prema TS Lombard, najvećoj konzultantskoj agenciji.

Dok je sukob u Ukrajini poremetio ruske opskrbe energentima, značajan pad uvoza i domaće potražnje uvelike bi poboljšao tekući račun, koji bi mogao dosegnuti novi rekord svih vremena u odnosu na prošlogodišnji rekord od 120 milijardi dolara.

Goldman Sachs Group Inc., revidirala je svoju prognozu suficita na tekućem računu Rusije naviše i procjenjuje njen pozitivni saldo na 205 milijardi dolara.

geopolitika.news